@longshot: eu i-am dat eject dupa 1/4 de film. mizerie monumentala. si mai e si vorbit in franceza. :sick:
Cristi Puiu, Razvan Radulescu - Moartea domnului Lazarescu (2005) - 9/10
Aseara, la Republica, premiera nationala. Lume, lume, rochite, fustite, mobile polifonice si crontaieli de popcorn. Puiu a vorbit putin, mimand o atitudine modesta si rusinata de propriul succes. In spatele salii, cum le sta bine cunoscatorilor, grupul Cinemagia Iasi: Serghei, Bogie, West, Trigonul si subsemnatul. Nu am putut susoti prea mult pentru ca au venit doua babe care ne-au ridicat de pe scaune - o fi fost mama lui puiu, o fi fost mama lui ma-sa, eu oricum ii bag pe toti in ma-sa pt ca dau invitatii la baboaie care vin sa socializeze pe tacute la cinematograf. Gandurile mele 'de bine' probabil si-au atins tinta - dupa doua ore jumate de perfuzii si tensiometre cred ca nu se mai duc babele la film romanesc. Nu-i mai fun la o inmormantare pe Copou? En fin, sa revenim: filmul este excelent, bine filmat-scris-jucat, cu poante mai subtile (vezi camasa de zeghe a lui Lazarescu) sau mai groase (laptisorii de matca), all in all very entertaining. Final brusc, surprinzator, putin dezamagitor totusi (deh, sunt invatat cu von trier-isme). Este departe de a fi o capodopera, dar in contextul cinematografiei romanesti face figura frumoasa, dand un exemplu (greu de atins) de profesionalism - totul este foarte bine stapanit, de la lumini pana la figuratie, refuzand plansetul jalnic al confratilor 'nu sunt bani, dom'le'... 'n-avem actori'...'nu e pelicula'... 'nu e hartie la buda', etc. Bravo, puiule, bravo, radulescule, bravo si lui fiscuteanu (surprinzator de bun), si la mai multe!
ps: cred ca e primul film romanesc in care nu se aminteste de ceausescu, revolutie, blah, blah.