Originally Posted by Nae:
dar: in primul rand america asta este aratata, deja de la inceput (scena cu cainele) numai din punctul subiectiv de vedere a protagonistului, care, fiind in situatia aia de suparare/tristete/frica, judeca america, judeca tot ce-i in jurul lui, si uraste lumea care-l inconjoara.
|
Nu e America prezentata, ci New-York-ul... Si, intr-adevar, personajul lui Norton se revolta impotriva acestui oras. Dar nu il uraste... Inainte de a se declansa finalul, Norton priveste fetele oamenilor zambindu-i, aceeasi pe care ii aminteste in fata oglinzii... Chiar nu inteleg ce este anti-american la acest film. Spike Lee iubeste acest oras, iar chestia asta se vede pe ecran. As mai aminti genericul de inceput. Nu crezi ca acolo este un mesaj de solidaritate cu restul locuitorilor New-York-ului? Sau scena in care prietenii lui Monty privesc "santierul"?
anti-american este si sfarsitul, unde este aratata solutia alternativa: "libertatea". dar acea "libertate" este asa de urata in contrast cu viata new york-ului, si protagonistul percepe situatia ca o alta inchisoare
|
Nu este adevarat... Nu crezi ca aceasta salvare este o binecuvantare pentru personaj? O intoarcere inspre simplitate, o detasare de tumultosul New-York? Iar steagul care flutura semnaleaza faptul ca suntem in aceeasi America? Poate exagerez un pic in randurile care urmeaza, dar daca filmul are un mesaj despre America si libertate, acela ar fi "America este libera, dar locuitorii ei nu." Pana la urma, finalul sugereaza pacea.
de aia cred ca filmul este anti-american, sau macar asa l-am perceput eu. totusi, ma bucur ca mi-ai citit post-ul.
|
Pai... doar trebuie...