View Single Post
Old 19 May 2005, 01:51   #116
jediklaus
Senior

jediklaus

Despre cel mai bun film SF

Ore 2,40 AM * Este greu sã dai o pãrere obiectivã despre acest subiect. Care a fost cel mai bun film SF din istoria cinematografiei? Din punctul meu de vedere, nu-i aºa? Uite cum apare subiectivismul. Este adevãrat cã nici unul dintre noi, cei care ne dãm cu pãrerea despre acest subiect, nu putem da un rezultat final, un clasament inatacabil de alþii. Aºa cã este scuzabil sã fii subiectiv în alegerea pe care o facem.
Din punctul meu de vedere, seria "Star Wars" este cel mai bun film SF din istoria cinematografiei, doar pentru cã mi-a influenþat copilãria (vezi cã sunt subiectiv?). Dacã ar fi fost un alt film care sã-mi influenþeze copilãria din punctul de vedere al filmelor (SF, pentru cã despre asta vorbim aici), fii sigur cã pe acela l-aº fi considerat cel mai bun film SF din toate timpurile.
Am vãzut multe filme SF. Nu toate mi-au plãcut, of course, dar au mai fost câteva care mi-au reþinut atenþia, nu doar pentru cã aveau bum-bum-uri cu nemiluita sau efecte speciale de mare spectacol, ci pentru subiectul prezentat. De exemplu, seria Alien (mai puþin Alien 3 - Planeta condamnaþilor, pe care nu l-am vãzut încã), apoi Terminator, Matrix ºi filme care aveau un pronunþat caracter SF (Gattaca, Solo, Soldatul).
Nu ºtiu dacã vã aduceþi aminte, dar în urmã cu aproape zece ani, Antena 1 a prezentat un film SF spaniol (da, spaniol, ce râzi??), cu titlul "Operaciones Mutantes". Era SF pentru cã acþiunea se derula undeva în spaþiu, dar subiectul era aºa de naiv (avea ºi ceva comedie ºi horror în el) cã a trecut neobservat, iar Antena 1 nu l-a mai redifuzat. Dar dacã l-ar mai da, sigur m-aº uita la el cu atenþie, sã vãd ce au putut scoate spaniolii din ei la faza cu filmele SF. Mai ales cã limba spaniolã este o limbã al naibii de rapidã, iar dialogurile din filmul cu pricina se derulau cu o iuþealã de-a dreptul hilarã, cã ºi vorbirea oltenilor noºtri este mai lentã decât a lor!!!
Revenind (cã am obiceiul sã o iau razna, pe arãturã, cu divagaþiile), despre subiectul "cel mai bun film SF" se poate scrie mult. Dacã este vorba despre pãrerea personalã, nu una universal valabilã (foarte greu, dacã nu imposibil, de dat), atunci fiecare cu pãrerea lui. ªi mie îmi convine aºa, pentru cã aflu despre filme despre care nu am auzit ºi pe care, probabil, cã le voi vedea. Oricum, asta este o temã de meditaþie cu bãtaie lungã. Salutare!!!
jediklaus is offline   Reply With Quote sendpm.gif