Texas Chainsaw Massacre
Leatherface in a nutshell.
Nici nu stiu ce rost are sa ma chinui sa scuip o cronica despre aceasta mizerie. Moda remakeurilor face victime in continuare, idiotii sunt imbuibati cu filme de o calitate indoielnica, ce "omagiaza" sau "reinventeaza" filme care au avut ceva de spus la vremea lor si inca mai au (horror mai ales - vezi The Ring, The Grudge, House of wax etc. si in curand The Eye, Suspiria...chiar si Tobe Hooper a facut un remake la Toolbox Murders!!!).
Texas Chainsaw Massacre este practic "a doodle of a movie". Este prost, fara indoiala. Prost, inept, aberant, inutil. Leatherface cel nou e mai mult o caricatura a celui vechi. Macar povestea se pastreaza in linii mari (adica tot in Texas se intampla ca in rest...).
TCM-ul e colorat in asa hal in albastru incat ochisorii-ti sunt amortiti inca de pe la jumatatea filmului.
Problema cea mai mare nu este faptul ca regizorul l-a intitulat un remake, nici ca e prea albastru, nici ca actorii sunt vai de capul lor. Una din problemele majore ale filmului este atmosfera, sau mai bine zis, cutremuratoarea lipsa a ei. Leatherface nu iti transmite nimic, e redus la "just another psycho slasher" (care, din intamplare are si o drujba...si locuieste in...Texas --- iata si de ce au numit astfel filmul acesta ). Toti alearga, zbiara, dispera, plang, urla fara rost si fara efect, familia Leatherface-iana este pur si simplu o familie de tarani, nicicum una de psihopati. Intreaga columna centralis a filmului dispare. Filmul asta nu are back-bone, nu are absolut nimic tensionant. Nici macar bezna nu aduce nimic inovator.
Dar totusi...sa-i dam remake-ului ce-i al remake-ului. Ritmul este alert dar este asa pentru a acapara audientele ce au o varsta sub 12 ani, gore-ul lipseste, fiind inlocuit de un "nimic" obsedant ce bantuie tot filmul. Regia este, sa-i zicem, cel mult mediocra, nimic special. Montaj alert, fuga multa, ploaie (nu poate lipsi) - toate sunt elementele unui film horror modern (de succes as adauga, din pacate).
A doua mare problema a filmului este mizeria in care se balacareste. Si cand spun mizerie ma refer la mainstream. Musteste de elemente mainstream ce, in mod evident, atrag publicul american din ziua de azi. Problema este ca a transformat un film non-mainstream, intr-o ridicola "constructie" mainstream. Se pare ca bataia de joc nu are limite.
Cat despre actori...oh actorii. Sau mai bine zis butucii care alearga haotic p-acolo. Am de comentat doar despre doi in special: cel care l-a "jucat" pe Leatherface (transformandu-l intr-o mumie cu o drujba) si Jessica Biel (tare as fi vrut sa vad o scena in care fofoloanca sa-i fie raschetata cu drujba...pentru ca merita!).
Acestea fiind scrise, o sa inchid mignona cronica (total neprofesionala si very amateur-ish --- stiu ca nu-s in stare de asa ceva dar macar am incercat) si voi ramane cu speranta ca, cineva, candva, se va trezi si se va revolta impotriva turbinei mancatoare de rahat si producatoare de rahat care se numeste "Hollywood".