@Herbie,
Ca de obicei, replicile tale dau senzatia unui "atelier de creatie". Sunt la obiect, justificate si pertinente.
Dar, tot ca de obicei (hehe

) existä si reversul medaliei: nu-mi spui nimic nou; sigur cä stiam dinainte cä astea ar fi directiile pe care sä purced, într-un atare demers artistic.
Si, IAR ca de obicei, motivul rämâne acelasi: noi doi încä nu ne cunoastem destul de bine. De ce naiba nu înceräm sä punem si de niste confruntäri si consultäri extra-forumiste? Sunt convins cä ar merita.
@Restu' lumii
Dragi feti-logofeti, voi toti ästia ce vä zbuciumati în cele câteva mesaje de mai sus, mä cunoasteti deja îndeajuns ca sä stiti cä nu-mi place sä vä certati pe subiecte lansate de mine, si mai ales în legäturä cu umila-mi persoanä. Ce-ar fi s-o läsati mai moale?
In fine:
Revenind la subiect, sigur cä el ar trebui neapärat sä atingä universalitatea. Recursurile mioritice n-ar putea în nici un caz sä rämânä închise, ci sä se limiteze doar la acea notä de "speficic national" (tälâmbä sintagmä!) care inträ în conjunctie cu accesibilitatea pentru oricine (de pildä, ca un film despre Shaka Zulu pe care-l înteleg si laponii).
Ar fi disponibile douä solutii: una, de film cvasi-biografic, cu pästrarea numelor si faptelor reale, etc. (dar nu-mi inspirä încredere; Tiriac nu e, totusi, un personaj atât de "mare" si "istoric"); a doua, mult mai tentantä, de romantare si dezvoltare fictionalä (gen, desigur, "Citizen Kane", sau "Atentatul" lui Yves Boisset, sau mai la noi, "Actorul si sälbaticii" - trecând peste nerusinarea cu care falsifica istoria).
Apropo: în aceiasi termeni as vedea un alt subiect similar care mä incitä: un film despre destinul ingrat si bizar al unor oameni care, întâmplätor, s-au näscut ca odrasle ale unui tiran - si, de bunä seamä, vine peste ei inevitabilul tävälug al unei revolutii! Cin-sä fie, cin-sä fie modelele? Ghici Valentine, Zoe si Nicule (Marx sä te odihneascä în pace) cine!