Originally Posted by Martalogu:
Ar trebui poate sa se spuna ceva despre ambientul urban al filmelelor lui Hitchcock .Personajele imi par intoxicate de urbanitate, in sensul in care nu o dimensiune libera, prin care sa migreze.
Innafara de 39 Steps care e o satira cu un pic de horror la adresa castelelor bantuite, Vertigo ,Psycho ,Marnie sau Pasarile sunt de factura urbana. Nu e refugiu dintr-o nevroza in care personajele traiesc,mai toate fug,si fac fapte pe care nu reusesc sa si le explice.
|
Despre "Vertigo" nu sunt sigur, dar la "Psycho" mai mult ca sigur. Desi angoasa provocata de cotidianul urban nu depaseste teroarea creata de Mrs. Bates. La fel ca in "Pasarile" se incearca o evadare din acest spatiu, iar in afara urbanului are loc confruntarea cu temerile, care - credem - se nasc din graba orasului, din nevroze etc.
@Serghei: Hermann (colaborator fidel al lui Hithcock, se stie) a fost luat pe postul de consultant la un film fara muzica, un film care nu serveste drept suport pentru o coloana sonora magnifica, cum a fost in cazul lui "Vertigo" sau "Psycho". Dar ne lasa sa intelegem modul in care Hitchcock a conceput coloana sonora a acestui film, modul in care a gandit efectele sonore, cu scopul de a crea un
soundtrack memorabil, infiorator, fara pic de muzica. Mi se pare o realizare exceptionala, de putine ori repetata (cu succes).
@ALS: Din pacate, nu am vazut "Blackmail". Sunt mai multe Hitch-uri pe care nu le-am vazut, dar acesta este printre cele mai dorite.