View Single Post
Old 29 Apr 2005, 17:02   #113
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by Herzeleid:
o poveste alb-negru, idealista, foarte asemanatoare cu ideea comic-bookz, care parca aminteste un pic de SF-urile ieftine realizate in anii '50 cu martieni diabolici care vin sa ne atace pamantul si singurul tel in viata a carora este sa ne distruga.
Da, dar forma in care ideea asta este ambalata difera si asta conteaza. "Dark City" nu este printre preferatele mele (l-as pune la categoria "de duzina", daca nu ar avea aerul anti-Hollywood) si nici pe mine nu m-a dat peste cap imaginea extraterestrilor, a masinariilor lor si a comportamentului lor. Problema cu "Dark City" - dintr-un punct de vedere - este ca in ultima treime explica totul (mai putin de ce personajul principal este atat de inzestrat) si strica, astfel, farmecul primei parti, in care incertitudinile creau suspans. Parerea mea este, totusi, ca ultima scena salveaza - cel putin in aparenta - ultima parte a realizarii.

Originally Posted by Herzeleid:
In concluzie Dark City mi se pare un Independence Day plasat intr-un univers pseudofilosofic pe care din pacate nu-l poate salva finalul.
Nu sunt de acord cu tine cand spui ca extraterestii sunt vazuti ca o forta interesata doar de supravietuire. Universul din "Dark City" nu este universul obisnuit, asa ca extraterestrii pot si o imagine a unei laturi umane. La fel, filmele cu extraterestrii cotropitori din anii trecut au fost facute pentru a 'portretiza' prin intermediul lui nazistii (asta imediat dupa WW II) sau, apoi, comunistii (in timpul panicii cu rachetele din Cuba, Dr. Strangelove and all that jazz)... Sa nu uitam ca anul acesta asteptam noua versiune a "War of the Worlds", pusa in scena de Spielberg, printre altele, pentru a 'exploata' panica de dupa 9/11; extraterestrii au fost descrisi ca 'amenintarea terorista' sau - din nou - cea nazista (Sir Stevie are o obsesie justificabila cu epoca respectiva).

Iar "The Village"... mie mi-a placut mai mult ca "Dark City", fara sa tin cont ca ar avea un nucleu comun.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif