View Single Post
Old 29 Apr 2005, 13:38   #112
Herzeleid
Junior

Herzeleid

Din cate stiu eu Shymalan a fost dintotdeauna putred de bogat deci nu cred ca tragea la manivela toata ziua si n-ar avea timp sa mai citeasca o carte.

MinRep> Dark City ar fi fost de n ori mai profund daca nu era o greseala fatala care este confirmata din 2 surse si deci nu are cum sa fi fost facuta "din greseala": violenta alienilor. Cutitele ar fi trebuit scoase din mainile lor. Nu are sens nici dpdv logic: e un oras artificial, oamenii sunt niste soareci de laborator, putini, pai atunci cum se justifica uciderea inutila unor subiecti total nevinovati? Asta a fost 1. 2: Cu personajul ala copil scenaristu/regizorul si-a dat singur in cap - copii sunt simbolul firii reale ale unei fiinte, fie ea om sau alien, inca necorupta de societate sau de instinctele distructive genetice care ies la suprafata odata cu trecerea timpului. Din pct 1) si 2) rezulta ca acea specie desi nu parazitica dar totusi este una distructiva pentru care nu conteaza decat propria supravietuire. asta ar fi pct 3).
Modul de abordare in Village mi-a placut mai mult deoarece este o confruntare man vs man si in aceasta situatie omul isi arata coltii. In Dark City este man vs alien, deci e o chestie de supravietuire a speciei. Autoconservarea fiind instinctul primar al oricarui individ (demostrat stiintific) este nu elementul dominant ci unic in acest film (sumara poveste de dragoste nu face fata ritmului filmului) => toate celelalte calitati/defecte sunt inabusite => de voie de nevoie toti oamenii sunt buni si plati. Asta il consideram pct 4).

Din 3) si 4) => o poveste alb-negru, idealista, foarte asemanatoare cu ideea comic-bookz, care parca aminteste un pic de SF-urile ieftine realizate in anii '50 cu martieni diabolici care vin sa ne atace pamantul si singurul tel in viata a carora este sa ne distruga. In concluzie Dark City mi se pare un Independence Day plasat intr-un univers pseudofilosofic pe care din pacate nu-l poate salva finalul.
Herzeleid is offline   Reply With Quote sendpm.gif