ce ii lipseste filmului romanesc ca sa fie si mai prost?
intrebarea asta era oarecum la moda in anii 80. raspunsul ,pe vremea aia cand cenzura lucra mai mult la un film decat toata echpa de filmare, era: un etaj in plus la casa scanteii.
revolutia a venit. etajul nu a mai apucat sa se construiasca si despre cenzura oricum nu mai poate fi vorba. filmul romanesc a ramas la fel de prost . chiar si mai prost. daca s-ar face un clasament al filmelor din 75 si pana azi am senzatia ca marea majoritate ar fi filme produse inainte de 90. isteria filmului de dupa revolutie si incercarile comerciale le stim cu totii. cam ce nu a mers se vede clar. aproape nimic nu s-a facut cu profesionalism. mi-am amintit intrebarea vazand filmul Furia. si pe moment am si gasit un posibil raspuns: BANII
daca ar fi mai multi bani am avea si mai multe filme si tot mai multi incompetenti cu aere de artisti ar face filme (vadim tudor e scenarist !!??) . atat timp cat cei mai multi bani vin pe filiera cnc si nimeni nu poate fi responsabil pt esecuri nu cred ca se va stradui cineva sa lucreze cu profesionalism . efectul este general in europa. filmul european in ultimii ani pierde anual cu pana la 4% din publicul european. evident in favoarea filmului american. epoca marilor creatori a trecut . acum e vremea micilor experimente. chiar si in aceste conditii filmul romanesc se scufunda si mai rapid decat cel european
la ultimul concurs de scenarii al cnc au fost finantate 20 de filme fata de 10 cat se obisnuia pana acum. nu are rost sa ne amintim ce s-a intamplat cu cristi puiu care e cel mai productiv scriitor/regizor ( si cantitativ si calitativ) al ultimilor ani. ma gandesc cu groaza cat ma voi chinui sa le vad pe toate in speranta ca poate, poate cineva s-a trezit. totusi dupa schimbarile si reactiile generatiei tinere de regizori sper sa nu fie chiar toate niste rateuri penibile.
|