Naqoyqatsi aka Life as War (Godfrey Reggio, 2002) - film poetic, poem in imagini sau cum vreti sa-i ziceti, Naqoyqatsi este, asa cum foarte bine l-a intitulat regizorul, 'a mirror to humanity'... o apologie pentru 'ce-am fost' si 'unde am ajuns', 'ce am cistigat' si 'ce-am pierdut pe drum'... desi cea mai mare parte a filmului e facuta din imagini decupate din viata de zi cu zi, ceea ce reuseste Reggio este absolut spectaculos... cum este societatea in ziua de azi? competitie, goana dupa succes, aroganta si vanitate... sint niste secvente in film cu niste bebelusi, in ochii lor citesti speranta, urmate apoi de imagini de pe stadion, cu suporteri urlind la unison, fetele lor schimonosite intr-o grimasa care-ti da fiori... apoi un atlet rinjind invingator, treptat figura lui se transforma in cea a unei femei plingind... apoi suvoaie de fractali, cip-uri, coduri binare curgind ca in Matrix, ciuperca atomica, Albert Einstein, conducatori de stat actuali si fosti, stele de la Holywood etc etc, totul pe o muzica grava de Philip Glass. Intr-un fel, Naqoyqatsi (si probabil toata trilogia Qatsi, pe celelalte nu le-am vazut) seamana cu Baraka lui Ron Fricke, cu diferenta ca Fricke iti mai lasa totusi o speranta in final... dar nu conteaza, Naqoyqatsi este un prilej de meditatie, regizorul te lasa sa interpretezi in fel si chip... un must see pentru toti cinefili care pretind ca au gust...
(marx, thanx again)