La generala, invatatoarea era total idioata. Ne putea scuti cu usurinta de unele chestii, asa cum am aflat, mai tarziu, ca o facea cu altii. Probabil ca la ea era o chestie de abnegatie / devotament.
Intalnind-o dupa mult timp inca imi mai scotea ochii ca datorita ei stiu sa scriu, ca ea mi-a pus pixul in mana. I-am explicat ca si-a facut pur si simplu meseria si ca daca nu era ea se gasea o alta s-o faca. Pentru treaba asta lua salariu. Securista imputita.
Nicu Steinhard scria in Jurnalul Fericirii :
"Batranii urasc tinerii, pentru ca sunt obraznici, dezamagiti, neascultatori si se dovedesc fata de regimul de care lor le-a fost asa de teama nepasatori, ori neinspaimantati, asa incat vechea generatie iese facuta de ras !
Inseamna ca le-a fost cumva frica degeaba ? Sa nu fie ! Asa ceva nu se admite. Trebuie sa le fie frica si lor ! Sa tremure si ei, sa se denunte unii pe altii, sa-si vanda sufletul, sa cumpere frigidere si masini de spalat si ei deopotriva."
Tovarasa invatatoare profita grosolan de naivitatea noastra si ne punea, ca o constiincioasa slugoaica a PCR (credea in asta), sa ne facem autocritica. Vroia sa ne pregateasca pentru ce va urma, sa ne faca "scoala vietii" si asta in clasa a II-a.
"Recunosc in fata colectivului ca am gresit. "X", iti promit ca o sa ma port demn fata de cravata pe care o port si nu o sa-ti mai sparg penarul (MADE IN CHINA :w00t: )".
Intr-o toamna ne-a facut pionieri. Cu un autocar Mercedes al ONT -ului (trebuia sa ne simtim mandrii ca ca suntem "ai tarii flori"), am fost dusi la Salina, pe Valea Prahovei.
Alai mare ! Parinti, profesori, secretari de partid. Toti se umflau in pene, erau mandri de odraslele lor care calcau incet si sigur pe niste urme batatorite : maine in UTC, poimaine in PCR si la anu' in apartament cu 2 camere, 109 lei pe luna chiria. Ieftin ca braga !
In Salina minunatie curata ! Unii nescosi in lume niciodata, lingeau stalpii ce inconjurau bustul "poetului nepereche", pentru a se convinge ca sunt din sare veritabila, dupa spusele ghidului, ce zambea intelegator la vitelusii avizi de sare :
"Implinim si noi prin fapte mandru tarii viitor !"
Seara era a parintilor. La restaurant categ. I o fripturica, bericica import, bombonica, o ochiada avida la tovarasa invatatoare (aia noua) si hai acasa.
Suntem morali tovarasi ! Aerul pe care-l respiram e imbibat de moralitate. Uite d-aia ieseau ei dimineata cu un ciorap de-un fel si cu altul de alt fel. Ii incurcasera intre ei.
Generatia mea a fost ultima care a prins "soimii patriei". Aleluia !
|