Unlikely Messiah
|
Stati asa, cetäteni, c-avem treabä!
Mamäää, ce chestie, bäi fratilor! :w00t: :w00t: :w00t:
Cum spuneam, mâine mä duc sä väd "Sistemul nervos", asa c-o sä putem discuta în cunostintä de cauzä - dar azi am citit cronica în "România liberä" si am avut o maaare surprizä!
Scumpilor, geneza acestui film se revendicä încä din 1992, si o cunosc foarte îndeaproape!
Asadar, în toamna acelui an, luam o leafä de redactor de la "Expres-Magazin", scriam scenarii si bäteam pe la usile caselor de filme. Vreo patru scenarii de-ale mele au ajuns si la Alfa Film International, a lui Daneliuc. Tipul le-a citit, a zis cä da, îl intereseazä sä lucräm împreunä, dar nu pe vreunul dintre scenariile propuse de mine - si mi-a dat douä subiecte din portofoliul lui, sä fac din ele douä scenarii si sä hotärâm pe care sä-l bägäm în productie.
Unul era notoriul articol din "Expres-Magazin" (atribuit ulterior, eronat, "Evenimentului zilei"), despre fata care se sinucide, e dusä la morgä, paznicul necrofil o violeazä, aia "învie", cä avusese doar moarte clinicä, etc., etc...
Al doilea subiect era jurnalul intim autentic al unei cucoane vârstnice din Pitesti, pe nume Elena Bors (aka "Elly"), care se îndrägostise de Paul Soloc (pe-atunci, mare crainic T.V.R. la stiri externe). Îi trimitea scrisori adoratoare, nu primea nici un räspuns dar era convinsä cä el "got the message" si-n fiecare searä-l sorbea din ochi la "Actualitäti" si observa cä si-a scos verigheta, si-i lansa ei personal tot felul de "mesaje subtile", si alte asemenea.
Ambele subiecte erau ofertante. Le-am dezvoltat, trecând prin synopsis si treatment, pânä la stadiul de scaletta. În sfârsit, prin ianuarie, i-am predat lui Daneliuc ambele scalette.
Le-a citit, a zis cä le considerä la fel de ofertante, si sä aleg eu subiectul din care sä facem filmul.
Din päcate, am cäzut în ispita primului subiect, cel cu morga, pärându-mi-se mult mai spectaculos. Consideram cä un film cu o bätrânä provincialä îndrägostitä de un star al actualitätilor ar avea prea putinä prizä la publicul românesc din acei ani.
Acum regret alegerea fäcutä. Subiectul cu morga, devenit filmul meu "Neînvinsä-i dragostea", a iesit asa-si-asa, cu pärti bune pe ici si pärti rele pe colo, dar a ratat în stil mare tocmai din cauza factorilor pe care mizasem cel mai mult: l-au atacat pentru continutul sexual si macabru. În schimb, "Elly" (titlul "romanului jurnalintimistic" al cucoanei, si titlu de lucru al scenariului), desi mult mai anost, mi-ar fi prilejuit mai multä discretie, subtilitate si profunzime a analizei. În cel mai räu caz, filmul ar fi trecut neobservat, decedând cu brio, dar nimeni nu m-ar fi acuzat de "obsesii morbide" si "perversiuni sexuale".
...Si iatä cä acum, dupä 13 ani, apare filmul lui Daneliuc fäcut dupä acelasi subiect! Ard de curiozitate sä väd cum l-a dezvoltat (sigur, unele lucruri le stiu deja din citit, dar n-au nici o relevantä încä; mâine am sä väd cu ochii mei).
Am sä caut si vechea mea scalettä, sigur am pästrat-o, totu-i s-o mai gäsesc, si am s-o transcriu pe computer. Dacä nu, îmi amintesc destule elemente pentru o discutie bazatä pe memorie. Oricum, se anuntä niste comparatii foarte interesante!
|