how funny (apropo de citeva din cele de mai sus)...
1. 'obsesia pt cuantificari' - 'improprie criticii de arta'???
pai, ea
tocmai cu asta se ocupa: pune (in) ordine!
2. nu vad legatura cu inginerii de la agronomie (!?) - dar m-am obisnuit cu teribilismele lui nume...
3. ok, in 63 poate ca nea kubrick nu putea sa bage - inca - '8 1/2'... dar 'la dolce vita'?? parerea mea e ca, daca fellini ar fi ramas la 'i vitteloni', astazi abia am mai fi vorbit despre el...
4. da, si mie imi place truffaut ('les 400 coups', 'jules et jim' :love: , 'la chambre verte'...), dar sa luam the best truffaut ('jules et jim') si sa-l punem linga the best bergman ('persona'): unul e the best videoclip ever (stiu, sint putin obraznic...), celalalt - o capodopera: echivalentul unor 'ulysses', 'finnegans wake' sau 'pale fire'...
5. 'calauza' este filmul cel mai 'folcloric' al lui tarkovski - important pt ca a fost un fenomen in romania ceausista: tot 'telectualu vedea in el o mistica inevitabil subversiva, un 'manifest' mai mult cultu(r)al decit cinematografic per se... sigur, e filmat superb (drumul pe drezina - antologic!), dar tezist si f. 'copy & paste': am analizat deja - intr-un eseu din 'litere, arte & idei' - toate 'imprumuturile' lui tarkovski pt acest film, de la 'orfeu' al lui cocteau (sint si acolo o 'calauza', o 'zona', un spatiu desertificat...) la 'calatoria in orient' al lui hermann hesse. vad 'calauza' mai curind ca 'the best catastrophe-movie tarkovski style'
in orice caz, 'nostalghia' il pun peste
- iata, din nou, topul meu la a.t.:
1. andrei rubliov
2. oglinda
3. solaris
4 nostalghia
5. copilaria lui ivan
6. calauza
7. sacrificiul
(8. compresorul & vioara)
PS 'oglinda' ramine, intr-adevar, my favourite tarkovski (= cel mai poetic, cel mai personal), dar admit ca, intr-un top al celor mai bune filme ever, 'rubliov' trebuie pus in fata...