Thread: Teatru
View Single Post
Old 05 Apr 2005, 19:43   #84
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Hai sä-ncercäm, sä-i mai däm un brânci... Poate-poate...
(Apropo, Danny, îti multumesc cä mi-ai dat linkul pentru topicul ästa.)

Nu numai topicul a intrat în catalepsie de-atunci, dar si "Apus de soare" pare sä-si fi dat obstescul sfârsit (pa P.S.D., pa Säraru, pa gascä). Totusi, întrucât s-a tocat mult pe-aici pe seama lui, anul trecut, am sä punctez si eu câteva chestii.
M-am dus la spectacol extrem de circumspect.
Unu la mânä, piesa e slabä în sine (constructie dezlânatä, intrigä simplistä, etc.), nici nu se comparä, de pildä, cu "Viforul" - cea mai bunä pe departe din trilogia lui Delavrancea.
Doi la mânä, Pita s-a împrägesit si el, de mult, cum bine ziceati unii dintre voi, mai sus.
Trei la mânä, de la superproductiile Nationalului a-nceput sä mi se-aplece încä de pe vremea când era Beligan director.
Patru la mânä, îmi place Costel Constantin ca actor, dar nu-l prea vedeam în stare sä-l ducä pe Stefan.
Cinci la mânä, de särärisme sunt sätul.
Sase la mânä, si treaba cu pesedism/peremismul în relatie cu spectacolul ästa e adeväratä. Si altele la mânä...
Ei bine, cu toate acestea, spectacolul m-a uns pe suflet. Nu stiu, parcä TOATE suspiciunile mele anterioare s-au înteles sä se lase därâmate. Singurele lucruri care mi-au displäcut au fost unele stângäcii (costume italian-renascentiste care n-aveau ce cäuta acolo - noroc cä-n partea a doua au revenit la cele bizantine; dat cu fiare-n fiare si cicä ne luptäm; si alte câteva detalii). Dar în rest...
Spre surprinderea mea, Pita a stiut sä fie organizat si ponderat - as zice cä "pariul cu clasicismul" i-a reusit.
Fatä de o piesä grandioasä ca "Apus de soare", genul superproductiei e firesc. Desi au cam exagerat pe alocuri cu numärul de figuranti - totusi, scena se umplea bine; nimic nu mi s-a pärut gratuit, ca în alte spectacole de-acolo.
Altä surprizä pläcutä: Costel Constantin. L-am "crezut" cä era Stefan cel Mare. Iatä cä omul are, totusi, resurse.
(Mä rog, s-a nimerit ca la reprezentatia respectivä s-o ardä în final, la aplauze, cu Säraru hop pe scenä, si dä-i si dä-i cu interminabile limbi în cur, si poze de familie-n fata spectatorilor, toti tinându-se de Coroana lui Stefan ca de colivä; dar mäcar erau off-spectacol - si-n ultima clipä, Bleontz, care-l juca pe Doctorul Smil, a dres busuiocu' trântind un pont spre spectatori: "Cine vrea poze cu coroana, veniti mâine la mine, 5 euro bucata!")
Una peste alta, "Apus de soare" se cuvine sä mai fie pusä în scenä din când în când... Iar montarea de la National, în linii mari, s-a achitat onorabil de aceastä sarcinä.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif