Originally Posted by nume:
The Hill, r. Sydney Lumet , 1965
Cel mai bun rol al lui Sean Connery din ceea ce am vazut eu (precizez ca nu ma omor dupa el). Revazut pentru a 4-a oara pe TCM. Filmul impresioneaza cu atat mai mult daca urmaresti celebrele, pentru unii, making-off-uri. Greutatile in realizarea peliculei, decorul construit in desert, un adevarat subiect de film in film.
Foarte asemanator prin tema cu Cool hand Luke.
10/10
L-a mai vazut cineva ?
|
Un film ca un un-doi în box: te arde-n plex de te-ndoi, si zdrang un uppercut în muträ!
Un alb/negru multiplu: nu numai cromatica imaginii în general, ci si contrastele luminii din desert, si duritatea continutului, si brutalitatea finalului - chiar si... sound-track-ul, de pe care lipseste orice muzicä.
Intr-adevär, unul dintre putinele filme în care Sean Connery dovedeste cä mai e si "actor".
Ian Bannen si Harry Andrews, apocaliptici.
Desi la 14 ani, când l-am väzut prima oarä, mai aveam mult pânä sä pricepem ce-i aia armatä si cu ce se mänâncä, a doua zi toti umblam prin clasä cu riglele la subbrat, rägnind:
"Not YOU, Roberts!"
Acum, dupä 30 de ani si ceva, nu pot sä nu fac o paralelä (cel putin la nivelul perceptiei personale), cu
"Am sä mä întorc bärbat" (un album si un rock opera care, din päcate, a ratat sansa de a deveni film, desi s-a încercat... Ar fi putut sä ajungä primul musical românesc autentic - dacä se gäsea si cine sä facä regia).
In fine, cred cä
"The Hill" rämâne cel mai bun Lumet, tinându-se de mânä cu
"Twelve Angry Men". Loveste din aproape în departe în tot mai departe: din batalionul disciplinar în armatä, din armatä-n societate, si de-acolo, în bestia umanä în general.