Ieri am vazut, prin bunavointa unui forumist, mai multe scurt-metraje si doua lung-metraje (
Alice si
Faust) de-ale lui Svankmajer (din cauza asta am uitat ca vroiam sa ma duc sa vad
Aaltra la Elvira Popescu

). Scurt-metrajele sint extraordinare, de exemplu pe
Dimensions of Dialogue l-am vazut de citeva ori la rind, este superb!!!... in prima parte a filmuletului (
Exhaustive Discussion) apar doua figuri arcimboldiene, una facuta din fegume si fructe, cealalta din ustensile de bucatarie... ce-a de-a doua o ingurgiteaza pe prima, o mesteca bine si apoi o regurgiteaza... apoi apare alta figura facuta din hirtie si diverse obiecte de papetarie care o inghite pe cea din linguri si furculite, si tot asa, o figura inghite pe alta si o regurgiteaza 'bine-mestecata', toate astea sugerind ideea de exhaustivitate... apoi este scurt-metrajul
Down to the Cellar, cu fetita care coboara intr-o pivnita intunecata sa ia cartofi si pe drum intimpina - sau mai bine zis isi imagineaza - tot felul de lucruri ciudate care-i accentueaza frica;
The Flat (un apartament in care se intimpla tot felul de lucruri ciudate, poti sa bagi mina in zid, iar cind vrei s-o scoti ramine zidita, lingura cu care vrei sa maninci supa are gauri prin care se scurge tot, patul se transforma sub tine intr-un morman de rumegus, si asa mai departe) ...
Darkness/ Light/ Darkeness cu un corp uman care se recompune singur, etc. Dintre lung-metraje mi-a placut mai mult
Alice, veti ramine impresionati cind o sa vedeti viziunea lui Svankmajer asupra cartii lui Carroll Lewis: Iepurele isi scoate ceasul din stomac, e plin pe din-nauntru cu rumegus care se varsa de fiecare data cind i se deschide vreo cusatura... bine-nteles ca se umple la loc mincand tot rumegus, cu lingura!!... Omida este o simpla soseta cu ochi si gura, Regina de Cupa este decupata dintr-o carte de, atentie, tarot!... filmul este super ciudat, dar in aceeasi masura fascinant, si cu siguranta nu e un film pentru copii (de exemplu, animalele sint redate prin niste cranii cu picioare, care arata destul de scary)... cu toate astea, cred ca Svankmajer s-a apropiat mai mult de atmosfera (de 'vis ciudat') pe care a vrut s-o redea Carroll Lewis decit au reusit cei de la Disney, care au idilizat si insiropat toata povestea...
...in pachetul promotional pe care l-am primit mai era si un scurt metraj de-al fratilor Quay (
The Epic of Gilgamesh), precum si un mic interviu cu ei in care povesteau, printre altele, de influentele kafkiene din filmele lor; de-a lungul interviului erau inserate imagini dintr-un alt scurt metraj de-al lor,
Street of Crocodiles, care mi s-a parut foarte interesant (daca are cineva ceva de fratii Quay, orice, dati cu mp-ul catre mine urgent!!!)... ALS, ce conteaza daca Quay au imprumutat cite ceva si de la Svankmajer, important e daca au venit si cu ceva in plus, si din cite am citit, chiar au venit cu multe chestii noi... oricum, ei si-au platit tributul catre marele artist ceh, cu
The Cabinet of Jan Svankmajer.. fain, nu?