sa revenim la subiect
hai sa-mi dau si eu cu parerea. N-o sa fac nici un clasament si nici o lista. O sa precizez cateva referinte personale. Cartea copilariei a fost Ciresarii (a propos, filmul a fost o mare tampenie; tipul care a regizat, Petringenaru mi se pare, n-a inteles nimic din atmosfera cartii). Cat despre literatura romaneasca "serioasa", unul dintre romanele care m-au uns la suflet a fost Morometii. Preda e cu certitudine mai bun in contruirea imaginii taranului decat a intelectualului. Petrini mi se pare mai firav si fara miez in comparatie cu Moromete care e de-a dreptul monumental.
Din literatura straina, unul dintre ultimii autori pe care i-am citit a fost Kundera si recunosc ca m-a dat gata. Cel putin romanele sale scrise in perioada ceha sunt ex-ce-len-te. Dupa ce a plecat in Franta, pare-mi-se ca si-a pierdut subtilitatile si bogatia reflectiilor, a inceput sa devina superficial si expeditiv. Mi-a placut in mod deosebit Imortalitate si "la vie est ailleurs"(nu stiu care e titlul in versiunea romaneasca).
As mai mentiona o carte destul de interesanta prin intentie. Se cheama Globalia si este scrisa de Jean Christophe Rufin. Se vrea un "1984" rasturnat. Adica descrie o societate in care democratia e la fel de totalitara ca si dictatura. spre exemplu camerele de supravegheat din 1984 se regasesc si in societatea democratica, dar sub alt discurs, acela al securitatii. Cetatenii trebuie supravegheati pentru a li se asigura securitatea importiva atentatelor, etc. Nu cred ca face parte din marea literatura a lumii, dar ca opera de science-fiction e surprinzatoare.
|