Originally Posted by nume:
Eu zic ca Oscarurile tin de politica si de incasari. Cultura au sigur, dar asta nu-i impiedica sa judece in primul rand dupa cele 2 criterii de mai sus. Daca Titanicul a luat Oscar, a facut-o in primul rand pentru balotzii de dolari adusi in visteria studiourilor, deci in visteria SUA.
|
asta e o chestie la care nu m-am gandit. e adevarat ca filmele oscarizate au fost, in general, si succese financiare, 'titanice' (v 'titanic', 'LOTR'), sau medii (v 'the english patient', 'shakespeare in love', 'american beauty' etc etc), si-au recuperat banii, dar n-au trecut, in general, decat foarte putin peste 100 milioane.
multe filme, succese de box-office mici (ex 'memento', unul din filmele mele preferate ever made, care in 2001 ar fi trebuit sa castige oscarul pt film si nici macar n-a fost nominalizat) sau insuccese zdravene (ex fenomenalul 'fight club', alt film ce se afla in top 10-ul meu personal) au fost ignorate cu nerusinare.
totusi, n-as zice ca asta este chiar un CRITERIU. la americani, un film bun, are de obicei si succes (=incasari ok). IN GENERAL, deci ar putea fi, la o adica, si coincidente.
p.s.: vice-versa nu este valabila ! :shock: