Originally Posted by Alex Leo Serban:
pina la urma, este nevoie de un spatiu al absolutului intr-o lume a tuturor relativelor, ca aceasta a noastra.
unii (multi) il gasesc in religie, altii - in cultura.
eu nu cred totusi ca ea, cultura, ar trebui sa fie o "religie" - si recunosc, sincer, ca imi displac cei pt care e "opiu", care nu traiesc decit in & prin cultura (cu C, eventual...). sigur ca un astfel de tip uman (eu i-am zis "semidoctul", care poate fi - si adeseori este! - bine intentionat) este preferabil "omului recent" al lui patapievici - care nu stie nimic &, ca atare, este lipsit de memorie (fie ea si canonica). DAR: cred ca trebuie depasite - la un moment dat, sa zicem pe scara evolutiei... personale :happy: - dihotomiile astea si trecut la rafinari ale conditiei preferabile: trebuie (in sensul de: "e bine", "e preferabil"!) ca simtul estetic sa devina INSTINCT! (si el devine astfel - a se vedea majoritatea italienilor, care il au in singe.)
|
Coppola nu are sange italian, caro mio?
Kestia asta ca sunt popoare "ariene" in estetica (sau in orice alt domeniu) imi pare o prejudecata. Si cred ca glumesti cand spui ca INSTINCTUL e suma unei evolutii , cand toata lumea stie ca INSTINCTUL e un reflex neconditionat.
Quote:
aici intervine si stiinta (sau macar flerul - pasul imediat urmator, superior calitativ!) utilizarii citatului cultural in fctie de context, moment, relevanta etc etc.
subliniez asta pt ca s-a inteles (gresit) ca as fi "impotriva citatelor" - ceea ce e o prostie: sint impotriva citatului "hodoronc-tronc", a citatului-impostatie, "grrrhavissim", self-important & auto-validant, lipsit de flerul situatiei & al momentului... (in fond, si cei care fac graffiti pe peretii wc-urilor au acest fler; sau macar simtul umorului  !)
|
Din cate imi amintesc mi-ai dat la gioale cand ti-am citat din Quintilian intr-o discutie despre "atitudinea estetica". Si acel citat reprezinta si un motto la un capitol din "Istoria celor 6 notiuni" de Tatarkiewicz (carte ce evalueaza eminamente istoria esteticii). Iar iritarea ta nu s-a axat pe ideea din citat, ci pe numele autorului:"ce cauta Quintilian pe acest forum?". Raspunsul ar fi in aceeasi masura: ce cauta Platon in "Blow-up"?