Seria Infrenal Affairs este una din cele mai bune pe care le-am vazut. Am inceput cu IA 1, presupunand ca e un alt film asiatic cu si despre politisti. M-am inselat amarnic... E mult mai mult decat atat. Nu vreau sa introduc spoilere aici, dar scenariul e excelent...
Contrar obiceiurilor de peste ocean (aici vorbesc de Atlantic) IA 2 si 3 sint excelente. Prequel-ul si sequel-ul se ridica la incaltimea primului film si reusesc sa adauge noi elemente povestii initiale.
Ca sa explic dezamagirea mea in ceea ce-l proveste pe Scorsese, din informatiile disparate disponibile pana in momentul de fata, el intentioneaza sa comprime toate cele 3 filme intr-unul. Cum o sa faca acest lucru fara sa macelareasca scenariul, nu stiu. Mai mult, unul din cele mai importante aspecte ale filmelor din serie (in special in 2) este atmosfera de incertitudine/nesiguranta creata in jurul predarii Hong Kong-ului catre chinezi. Nu stiu in ce masura va putea sa recreeze acest aspect in Boston-ul contemporan.
O alta problema este inlocuirea mafiei locale (un amestec de chinezi, taiandezi & others) cu mafia irlandeza din state. Se deosebesc in mod radical, atat din punct de vedere ideologic cat si ca mod de operare.
Atatata timp cat proiectul va continua (exista inca anumite dubii) nu pot decat sa sper ca nu va fi un esec total, dar ignorand natura asiatica a povestii, am dubiile mele.
Pe acest subiect se mai poate vorbi mult si bine, dar nu aici... Threadul e dedicat Oscarurilor si probabil asa ar trebui sa ramana