Thread: Otto e mezzo
View Single Post
Old 22 Jan 2005, 22:58   #10
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by notorious:
cu argumentele astea nu stiu daca-l convingem pe minrep sa isi schimbe parerea despre '8 1/2'.
De la inceput vreau sa spun ca Fellini ma cam oboseste... Filmele pe care le face nu sunt genul de filme la care sa ma raportez ca cinefil.

Dar judecand la rece, "8 1/2" mi se pare un film destul de bun. Apreciez insemnatatea lui in opera lui Fellini (este, probabil, cea mai onesta si mai directa declaratie facuta vreodata de un autor), imi dau seama ca filmul a reprezentat o inovatie la vremea lui si, bineinteles, ador rolul Claudiei Cardinale.

Dar nu il pot considera o capodopera in masura in care consider alte filme (precum "Blowup", care e la indemana, sau "City Lights", "L'annee derniere a Marienbad" etc.). De asemenea, nu il pot considera cel mai bun Fellini. "La dolce vita" (desi infinit mai plictisitor) mi s-a parut mai bine realizat si mai plin de inteles. La fel, "La strada" (ce titlu!) e dezarmant... E drept, pe acestea le-am vazut de doua ori, iar "8 1/2" doar odata; nu o sa am timp sa-l revad prea recent, dar am oarecare incredere in parerile pe care mi le-am format atunci. Pana si filme mai mici - "I Vitelloni", "Le notti di Cabiria" - mi-au placut mai mult, desi nu le pot aseza in aceeasi "liga" cu "8 1/2" si the above-mentioned others.

Totusi, repet, "Otto e mezzo" mi se pare un film bun si un punct de reper in istoria cinematografiei internationale.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif