Originally Posted by herbert:
din Fellini citez intai "Amarcord", apoi "8 1/2"... dar asta conteaza, banuiesc, doar pt mine.
"8 1/2" e o capodopera care aspira intregul si nu jumatatile. autobiografic, film in film, incarcat de teme si simboluri pe care Fellini le va dezvolta ulterior...
in aceasta reflexivitate bruiata de comic..., am separat de la inceput muzica lui Nino Rota. a fost un truc juvenil: imi era teama ca nu retin prea multe la o prima vizionare (eram prea tanar) si am ales pt inceput muzica. la o a doua vizionare am ales altceva (l-am privit de 6 ori) si tot asa... recomand metoda pt cei inca foarte tineri si... negrabiti.
|
otto e mezzo este poate cel mai autobiografic film a lui fellini, dupa ce a inceput sa faca filme. ca marea parte a marilor regizori, si fellini a ajuns la un punct, unde nu a mai facut filme pentru public, ci mai mult, filme pentru el, si pentru cei care il cunosc... asa si otto e mezzo. vizionat de 4 ori, si inca mai am cateva intrebari, totusi, trebuie recunoscut, ca desi marea parte a filmelor lui fellini sunt cat de cat autobiografice, otto e mezzo este si misterios pe deasupra. in otto e mezzo nu se pune intrebarea unui plot, ci aici este mai mult vorba de multe episioade mici, care incearca intr-un fel sa arate micile intrebari care apar atunci cand incepi sa creezi ceva. in cazul lui fellini, acest film este 'life-work'-ul lui, ceva care reflecta tot ce a fost in viata lui, toate dezamagirile, si toat frustrarea, totul avand loc intr-un sanatoriu...
un film care trebuie vazut mai des de 8 ori si jumatate, pentru ca in acest film (cum zice de alta si titlul) este vorba despre cele 8 filme si jumatate la care a lucrat fellini.... asa ca si alea trebuie vazute, ca sa se poata intelege acesta.