View Single Post
Old 17 Jan 2005, 00:28   #1019
Cinemania
Cinemaniac

Cinemania

Originally Posted by MinRep:
Originally Posted by Cinemania:
la spectaculozitate cu siguranta ii depaseste, dar pana sa atinga profunzimea unui Full Metal Jacket, Spielberg ar mai avea multe de invatat de la tata Kubrick, sa-i fie tzarana usoara
Cu toata "reputatia" mea de mare admirator al lui Kubrick, in cazul lui "Full Metal Jacket" pot zice linistit ca e mai slab decat "Ryan"-ul lui Spielberg. Problema e cu "Paths of Glory"...

Cele doua filme au aceeasi realitate (razboiul), insa exista o mare diferenta intre ele la nivelul valorii mesajului.

In Saving Private Ryan Spielberg incearca mai mult sa impresioneze publicul american si sa-i tranteasca in fata acel eroism/patriotism american care duhneste pe la Hollywood. La asta se adauga atrocitatile razboului (prezentate, recunosc, cu o mana de maestru).
De cealalta parte, Kubrick pune accent pe soldat ca individ, pe trairile acestuia din armata care il pregatea pentru razboi (R. Lee Ermey, care il joaca pe sergentul Hartman cel cu gura "spurcata" a fost ales de Kubrick deoarece a activat in fortele marine ca instructor timp de 11 ani), apoi pe trairile din timpul razboului.
Razboiul nu e doar actiune, distrugere si victime colaterale, ci si "filosofie", un front intern al celuia caruia ii zboara sange si gloante pe langa urechi. La prezentarea ultimului capitol, exceleaza Kubrick.

In Ryan mai mult imi venea sa vomit si sa-mi caut membrele sa vad daca mai sunt la loc. Am spus ca e mai slab decat Full Metal Jacket pentru ca e un film viciat din start, care pleaca de la un pretext putred (salvarea ultimului fiu al mamei indurerate - daca tot s-au gandit la biata mama de ce nu au avut initiativa mai devreme, adica sa-i salveze macar un sfert din copii?!) si care nu mai poate atinge profunzimea actiunii din Full Metal Jacket, in care se pune accent pe evolutia mentala si psihologica a soldatului.

Daca Spielberg voia sa de o lectie de istorie, putea sa o faca linistit, in schimb a incercat sa construiasca o lectie de istorie in jurul unui pretext nesanatos, dar (deh) oscarizabil pana la urma. Filmul se bazeaza pe povestea fratilor Niland, insa, in realitate, doar doi fii a pierdut mama Bixby, unul in batalia de la Fredericksburg din 1863, celalalt un an mai tarziu la Petersburg, Virginia, iar doi dintre frati au desertat, ultimul ramas fiind capturat si eliberat ulterior intr-un schimb de prizonieri. Doamna Bixby, de fapt, a mintit departamentul de razboi in legatura cu numarul de fii pe care i-a pierdut.

E foarte usor sa cazi in capcana peliculei lui Spielberg pt ca filmul e mult mai spectaculos, actiunea e mai alerta, mai atragatoare ochiului, mai hollywoodiana.

Consider ca si The Thin Red Line e mai bun decat Ryan. Si in filmul lui Terrence Malick sunt destule momente filosofice. Cele de pe insula, de ex, care se completeaza perfect cu scenele de razboi in care soldatii isi pierd mintile. Rolul lui Hanks din Ryan l-as compara cu cel al lui Nolte din The Thin Red Line. Hanks incearca sa ne bage mereu pe gat ca isi face datoria fata de tara si urmeaza ordinele, pe cand dementul de Nolte isi urmarea propriul instict militar (bolnav, daca pot folosi cuvantul asta) dand ordine ca atare.

Atat filmul lui Kubrick cat si cel al lui Spielberg arata ce face razboiul din oameni. La Kubrick, pe plan psihic, la Spielberg mai mult pe plan fizic (mare branza, oricum - stie oricine ca unde pica bombe si zboara gloante, pica si capete, maini picioare si alte organe)

Full Metal e un film anti razboi, un film care critica violenta umana, in Ryan nu am avut nici macar o secunda impresia asta, dar desigur s-ar putea sa fi inteles eu gresit filmul, al carui mesaj, de fapt, este patriotismul (so cheesy) si salvarea soldatului Ryan (lucky he).

Kubrick s-a bazat, cand a scris scenariul, si pe experientele lui Michael Herr, un prieten apropiat al regizorului, Herr activand ca reporter de razboi. Celalalt scenarist, Gustav Hassford, si-a inceput munca la cartea Shortimers (din care este inspirat Full Metal Jacket) in timp ce se afla in Vietnam, astfel ca multe din caracterele cartii se bazeaza pe fostii sai colegi de razboi. Or, producatorii lui Ryan au plecat tot de la ceva real, deformandu-l insa, ceea ce nu mai conteaza, desigur, ei avand in minte alte planuri decat o lectie de razboi.

...am vorbit cam mult, stiu...nu am nimic cu Ryan, mi-a placut si mie foarte mult (i-am dat 10 pentru ceea ce a fost), dar pe langa Full Metal Jacket nu este decat o groapa cu soldati mutilati.

PS: care-i faza cu Paths of Glory?!