am citit doua articole despre Ion Iliescu (o ciuca a batailor acum, dar nu cred ca sufera prea mult) scrise de Mircea Cartarescu si Alex. Leo Serban. Pe Mircea l-am mai reprodus aici (imi place cum se implica si mi se pare un analist fin). Iata articolul lui Alex. Leo Serban. nici nu banuiam ca "hedonistul" are timp - intre o calatorie la Londra si una la Salonic - si pentru batranul stalinist. Ii face bine freza si ii semneaza gras recomandarea sa dispara: "Cel mai bun lucru ar fi sã disparã.
Din tarã, din istorie. De tot.
N-am mai citit asa ceva de la strigatul acela disperat al lui Laurentiu Ulici, care se intreba de ce oamenii continua sa moara, pe cand lui Adrian Paunescu (autointitulat "porkul") nu i se intampla lucrul acesta.
Articolul lui ALS a aparut in Dilema veche, nr. 50/2004.
"Ion Iliescu
Nu era necesar ca Ion Iliescu, din fericire fost presedinte al României, sã-l gratieze pe criminalul Miron Cozma pentru ca pãrerea noastrã - despre Cozma si despre Iliescu - sã rãmînã neschimbatã. Dar, asa cum unii simt nevoia sã urineze la plecare, asa a simtit si Iliescu dorinta irepresibilã sã-si stampileze al 2-lea + 1 mandat cu semnãtura lichidã a infamiei...
Sã mai reamintim?
Iliescu i-a chemat pe mineri, apoi le-a multumit; Iliescu a fãcut si desfãcut guverne; Iliescu a bãgat zîzanii între membrii guvernelor; între membrii guvernelor si opozitii; între guverne si cetãteni; între opozitii si cetãteni; între cetãtenii de etnie românã si cei de etnie maghiarã; Iliescu a strigat unui ziarist "Mãi, animalule!"; Iliescu s-a rãtoit la oricine nu a fost de acord cu el; Iliescu s-a rãzbunat pe oricine nu a fost de acord cu el; Iliescu ne-a fãcut sã-l votãm, pentru a nu-l vota pe Vadim Tudor; Iliescu l-a decorat pe Vadim Tudor; Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma.
A fost "ultimul pe listã", dar mereu primul acolo unde era ceva de stricat - o imagine, un guvern, o tarã.
Sub figura lui "bonomã", de om "rezonabil", Iliescu este cel mai mare intrigant al tranzitiei de la epoca Iliescu la epoca Iliescu. Sã nu ne lãsãm înselati de aparente: Iliescu poate pãrea un biet pensionar care dã de mîncare porumbeilor în Cismigiu, dar "Bunicuta" e o cutrã. Nu pentru cã e (încã mai e) comunist, ci pentru cã e mascat, machiat, machiavelic.
Ceausescu a stãpînit 25 de ani; Iliescu îl va bate si aici: România lui, bolnavã de 15 ani, îi va supravietui cel putin pe-atît, cu bolile ei cu tot.
A fãcut, totusi, si ceva bun acest individ?
Nu. Cel mai bun lucru ar fi sã disparã.
Din tarã, din istorie.
De tot.
P.S. Aiuritoarea succesiune a evenimentelor din 17 decembrie impune o revenire: si dacã PSD-ul nu este decît o adunãturã de ageamii? Si dacã Iliescu e putin "dus"? La Bruxelles, pe lîngã Geoanã, Nãstase si Iliescu la patru ace, închisi la toti nasturii si-n largul lor printre eurocrati, Bãsescu - descheiat la hainã si usor debusolat - pãrea un chefliu mahmur dupã o nuntã... Aparentele însalã: era singurul care avea capul pe umeri - restul erau niste paiate cu fite."
Alex. Leo SERBAN