Originally Posted by nume:
Ciulei - pt. Padurea spanzuratilor , poate si Valurile Dunarii (mari dubii); Eruptia cred ca iese din discutie.
Victor Iliu - clar pentru Moara cu noroc, alaturi de Padurea spanzuratilor, singurele filme referinta, eu as adauga fara nici o greata Reconstituirea :love: )
Iliu a mai realizat Comoara din Vadul Vechi; In sat la noi; Mitrea Cocor; Scrisoarea lui Ion Marin catre Scanteia(doc.). Nu le-am vazut, nu cred ca am ratat ceva important. I-am citit in schimb jurnalul, publicat sub titlul Fascinatia cinematogrului, publicat de sotie si de un prieten. Cartea este impresionanta.
Nae Caranfil - e cam jeg din punctul meu de vedere, are unele sclipiri in E periculoso sporgersi
Daca tot vorbim de vechituri, Jean Georgescu nu ma excita deloc, O noapte furtunoasa e bashit. Mi-a placut in schimb Porto Franco al lui Paul Calinescu.
Margineanu - pacatuieste in ultimul timp grosolan, distribuindu-si nevasta in filmele proprii. Apreciez la el : Stefan Luchian, Un bulgare de huma, Priveste inainte cu manie (50%) si Undeva in est :love: (ca tot am vorbit de recreari de epoca (@obvious).
Alexa Visarion - pt. Inghititorul de sabii si replica aia a lui George Constantin "Ordon ras !!!", care m-a urmarit o vreme. Napasta e varza.
Daneliuc - tot :love:
|
Iatä, controversa începe sä devinä fecundä! Mä simt tentat sä dau un räspuns la fel de detaliat comentariilor tale:
Ciulei - pt. Padurea spanzuratilor: MAI ÎNCAPE VORBÄ?
poate si Valurile Dunarii (mari dubii); KORECT.
Eruptia cred ca iese din discutie: KORECT AGAIN.
Victor Iliu - clar pentru Moara cu noroc, alaturi de Padurea spanzuratilor, singurele filme referinta: INDISCUTABIL
eu as adauga fara nici o greata Reconstituirea:
AICI, CUM STII, NU NE POTRIVIM (desi, dacä Pintilie evolua pe linia jalonatä cu "Duminicä la ora 6" si "Reconstituirea", îi dädeam cu totul alte sanse!).
Iliu a mai realizat Comoara din Vadul Vechi; In sat la noi; Mitrea Cocor; Scrisoarea lui Ion Marin catre Scanteia(doc.). Nu le-am vazut, nu cred ca am ratat ceva important.
"CEVA" IMPORTANT AI RATAT: "Comoara din Vadul Vechi". Desigur, e mult sub "Moara cu noroc", dar per ansamblu e un film bun si coerent (basca ideologia comunistä, cä de, aia era piesa!), marcat în special de un rol epocal al lui Bräila, Dumnezeu sä-l ierte, si de secventa aratului, un adevärat Dovjenko românesc, întâmpinatä cu aplauze la Cannes.
I-am citit in schimb jurnalul, publicat sub titlul Fascinatia cinematogrului, publicat de sotie si de un prieten. Cartea este impresionanta.
PÄI NU? A FOST UNA DINTRE CÄRTILE DE REFERINTÄ ALE PREGÄTIRII MELE PENTRU ADMITEREA LA REGIE. Dealtfel, cred cä nu gresesc dacä spun: Maestrul Iliu pare sä fi fost SINGURUL profesor de regie pe care l-a avut vreodatä scoala românascä de cinema. (Culmea! Un alt potential profesor excelent pe care l-am identificat cândva a fost... Nicolae Opritescu! Ironic, nu? Un zero absolut ca regisor, dar... cunostea teoria si avea un acut simt pedagogic! Se mai întâmplä...)
Nae Caranfil - e cam jeg din punctul meu de vedere, are unele sclipiri in E periculoso sporgersi.
CRED CÄ EXAGEREZI. As zice cä are mai mult decât "unele sclipiri", si nu numai în "E pericoloso sporgersi". Dacä prin "cam jeg" te referi la "unele duhori" din "Asfaltango" si "Filantropica", îti dau dreptate. Oricum, la capitolul ästa putem discuta amplu si în cunostintä de cauzä. Sunt prieten cu Nae de când aveam amândoi 18 ani, eram nebuni, iubeam si etc., împreunä ne-am fäcut pregätirea pentru admitere, împreunä am dat si luat examentul, împreunä am fäcut culcaturi si târâsuri la Caracal, împreunä am suportat-o pe Zizi Bostan la clasä. Dacä-i vorba de "tartine pierdute", as avea pretexte sä-l invidiez: el a ajuns unde-a ajuns, pe când eu... Dar nu sunt genul. Cu mâna pe inimä spun: personal, îl consider regisorul nostru nr. 1 la ora actualä. Totodatä, îi cunosc perfect si limitele.
Dar, la o adicä, omul ar merita un topic separat.
Daca tot vorbim de vechituri, Jean Georgescu nu ma excita deloc, O noapte furtunoasa e bashit.
N-AS ZICE. E drept cä Jean Georgescu rämâne un regisor vechi (si învechit). Estetica lui nu supravietuieste, din päcate. Dar, la vremea lui, era FOARTE BUN, si a adus niste contributii importante, pe baza cärora altii au mers mai departe. Pânä si naivitätile si greselile lui de regie erau înduiosätoare, aveau o anumitä candoare, sinonimä cu fiorul artistic.
Mi-a placut in schimb Porto Franco al lui Paul Calinescu.
SCUZE, L-AM UITAT DIN GRABÄ. Da, Paul Cälinescu, indiscutabil!
Margineanu - pacatuieste in ultimul timp grosolan, distribuindu-si nevasta in filmele proprii. Apreciez la el : Stefan Luchian, Un bulgare de huma, Priveste inainte cu manie (50%) si Undeva in est (ca tot am vorbit de recreari de epoca (@obvious).
DE ACORD CU TOATE - si cele bune, si cele rele.
Alexa Visarion - pt. Inghititorul de sabii si replica aia a lui George Constantin "Ordon ras !!!", care m-a urmarit o vreme. Napasta e varza.
CUM SPUNEAM MAI SUS, ERA "ORDON SMECHERII !!!" Si nu esti singurul pe care l-a urmärit. La noi în facultate, replica asta era scrisä cu creta pe un dulap, de mânuta lui Dan Puric. Însä chiar mai mult decât "Înghititorul de säbii", as aminti "Înainte de täcere". Cu "Näpasta", într-adevär, a cam festelit-o. Päcat. În teatru, îi iesise bine (aceeasi distributie, viziune oarecum similarä). Dar, în fond, scena impune anumite limite, care uneori dau rezultate bune.
Daneliuc - tot
CUM SPUNEAM, NU. Subscriu färä rezerve la (L) pentru filmele lui din prima perioadä, pânä la "Vânätoarea de vulpi", apoi am rezerve pentru desträmarea treptatä din "Croaziera", "Glissando" si "Iacob", dupä care nu-l mai pot accepta.
Dar Daneliuc a din nou un subiect pe care-l putem discuta �* fond. Am colaborat cu el la "Iacob", si mai ales la propriul meu film, cäruia i-a fost producätor, si-i cunosc bine mecanismele de gândire (si artisticä, si umanä). Ar merita si el un topic separat.
Între timp, mi-am mai amintit, si as mai adäuga:
Lucian Bratu - clasicism masiv si meserie "pä felie". Din päcate, n-a zburat niciodatä prea sus, dar nici n-a dat rateuri. La fel era si ca profesor: te înväta bazele profesionale, brici, însä pânä la un punct - apoi, trebuia sä fii constient cä si-a atins plafonul, si sä cresti în continuare. Sä nu uitäm cä, dincolo de naivitätile lui, "Tudor" rämâne un film foarte bun, iar "Drum în penumbrä" e o adeväratä bijuterie. Nu o capodoperä, dar o bijuterie, da!
Andrei Blaier - foarte asemänätor ca nivel (si, în genere, ca tot), cu Lucian Bratu. Superb pe ici, pe colo (mai ales, în "Ilustrate cu flori de câmp"). Din päcate, spre deosebire de Bratu, stufoasa lui operä e prea plinä de penibilitäti strecurate printre reusite.
Radu Mihäileanu - i-am väzut numai "Trahir". Foarte bun, dar cu unele greseli. Din fericire, sunt erorile unui cineast inteligent si talentat, care pot motiva oricând controverse interesante.
Bose Ovidiu Pastina - i-am väzut numai filmele de studentie, care promiteau enorm (ba pot spune cä erau "certitudini"). Din päcate, pe urmä a venit dandanaua cu Transcendentalii, si-apoi nu l-am mai putut urmäri.