Originally Posted by mhflgr:
Ma si mir cum de a reusit Pintilie sa-l duca la capat si nu s-a gasit nimeni sa-l opreasca.
|
Povestea e cam asa : la presiunile Frantei asupra lui Ceausescu, Pintilie a fost rechemat in tara pentru a face film. Francezii ar fi spus ca este imposibil ca un cineast de valoarea lui Pintilie sa nu faca film la el in tara.
Neavand ce face regimul a pus in bratele lui Pintilie trei teme data, din care putea sa-si aleaga: D-ale carnavalului, un roman clasic (Ion parca) si ceva pe care l-a facut sergiu mai tarziu. Am sa caut interviul si am sa va spun exact care au fost celelalte doua.
Logic ca Pintilie a intuit ca ala urma sa fie ultimul sau film in Romania, asa ca a refulat tot ce acumulase in anii de exil.
Filmul a fost considerat atat de prost de cenzura, incat nici nu s-au mai obosit sa taie din el. L-au dat direct la topit (arderea intregului material filmat, a negativelor, tot). Filmul a fost pastrat totusi de niste oameni de bine pe undeva, printr-un fiset. Dupa '89 a avut loc premiera.
Sa scrii p*** pe spatele personajelor tale, in epoca aia mi se pare un mare curaj. Si nu va luati de gestul in sine, care in principiu nu are nici o valoare, incadrati-l in context, in epoca. Eu imi pot imagina disperarea creatorilor adevarati (ii numeri pe degete), din acea epoca numai prin interpretarea acelei secvente.
Asa ca restul tristetilor sa nu mai manance bors si sa se mai uite la film peste cativa ani. Poate vor si intelege ceva.