Am vãzut ºi eu în sfîrºit acest film. Cred cã sunt încã prea surprins ca sã fac un comentariu obiectiv. Aº vrea sã spun cã am revãzut cu 2 zile înainte In the Mood for Love, pe care îl vãzusem cu 3 ani înainte ºi nu-mi plãcuse deloc ºi încã sunt obsedat de ambele filme care sunt foarte legate. Am încercat sã-mi explic de ce nu mi-a plãcut In the mood for love prima datã iar a doua oarã atît de mult. La ce variante am ajuns:
1. N-aveam titrare în românã iniþial. Acum am avut.
2. Nu vãzusem alte filme de WKW, deci nu eram familiarizat cu regizorul. Între timp am vãzut Chungking Express, Fallen Angels, Happy Together ºi Days of being Wild.
3. (ºi cea mai probabilã) Nu trecusem prin experienþe sentimentale asemãnãtoare cu cea din film. Adicã e ceva extrem de subiectiv. Filmul nu poate plãcea oricui. Nu e un fel de Tarantino care, indiferent cã eºti fan, cã eºti critic, om de rînd sau academician, înþelegi cã e ceva miºto. Dacã nu ai fost îndrãgostit de cineva cu care e imposibil sã fii, nu are cum sã-þi placã In the mood for love. ªi despre asta mi-am dat seama cã este vorba în toate filmele de WKW. Fallen Angels poate cã este cel mai obiectiv, cel mai detaºat de aceastã stare dar tot are ceva romantic.
Despre 2046, am remarcat ca ºi Ambra Blu, cã începe cu intrarea în acea sferã ca o gaurã neagrã care este "2046", acel loc ireal practic din romanul lui Chow, ºi se terminã cu ieºirea din acea sferã. Totuºi m-a dus cu gîndul Eraserhead, tot aºa începe ºi se terminã, numai cã acolo era vorba de un vagin (se putea observa ºi pãrul pubian).
Ce n-am înþeles din 2046 (chestie exclusiv epicã)... practic, una din acþiunile filmului continuã ce se întîmplã cu personajul principal masculin din ITMFL, prezentîndu-l de fiecare datã în ajunul Crãciunului 24 decembrie, începînd cu anul unde rãmãsese în ITMFL (1966 parcã) ºi continuînd pînã în 1969. Ce n-am înþeles: în ITMFL spunea el cã avea o soþie, care era plecatã la mama ei bolnavã. Nu este arãtatã niciodatã (ca de altfel nici soþul lui SLZ, care era plecat cu treburi de serviciu). În 2046 nici vorbã sã mai pomeneascã de vreo soþie, are diferite amante, dar mereu e singur în acele ajunuri de Crãciun, fãrã soþie. A existat pînã la urmã o soþie sau era doar o invenþie a lui în ITMFL? Sau n-am înþeles eu nimic? ªi altã întrebare care mã obsedeazã ºi la care probabil nimeni nu ºtie rãspunsul. A iubit-o pe SLZ-Gong Li mai mult decît pe SLZ-Maggie Cheung?
De remarcat secvenþa (extrem de obsedantã, care îmi revine mereu în minte) cu ei în taxi cînd el o þine de gît, are ochii închiºi (pare adormit) ºi îi þine mîna pe picior, iar ea îi ia uºor mîna ºi i-o desprinde treptat... e probabil de o intensitate asemãnãtoare secvenþei din Before Sunset, mai spre sfîrºit cînd sunt ei în maºinã, el vorbeºte, se uitã pe fereastrã într-un scurt moment iar ea întinde mîna spre el apoi o retrage brusc. Nu au legãturã, ºtiu, dar totuºi sunt la fel de dureroase.