Thread: Documentar
View Single Post
Old 15 Dec 2004, 13:28   #7
mhflgr
Senior

mhflgr

Originally Posted by Mala Portugal:
Citind ce s-a scris prin presa despre filmul asta am gasit o eroare de interpretare nu doar la habarnisti in ale filmului gen Ficeac & Hurezeanu ci si la critici de profesie . Ei il acuzau pe Ciulei ca ar fi selectiv in preluarea subiectului, ca a trunchiat realitatea dar, din cate stiu eu, genul asta - observational documantary - se concentreaza in general pe un singur aspect al realitatii. Nu e vorba de manipulare sau dezinformare fiindca regizorul nu iti explica ce vezi ci doar filmeaza. Iar tu ca spectator alegi ce vrei sa crezi.

Nu cred ca ai de unde alege. Vazand filmul ti se face mila de oamenii aia, te gandesti la ei cateva minute si... c'est tout. O fi el "observational documantary", dar nu credeti ca e de preferat un documentar implicat social, care sa te indemne la reactie? Michael Moore, de exemplu, e clar anti-Bush, anti-violenta, anti-arme, anti-razboi si, pana la un punct, anti-America; el te impinge mereu sa iei o decizie, sa te implici cu adevarat in soarta natiei tale. De abia atunci ai cu adevarat puterea alegerii/deciziei.
Ce efect credeti ca ar fi avut un fel de "Fahrenheit 9/11" anti-Nastase si anti-PSD lansat in toata tara cu cateva luni inaintea alegerilor? Ar fi schimbat putin situatia, macar cea din Parlament? (Desigur, raspunsul corect este: nu, pentru ca nu ar fi aparut niciodata )
Revenind la documentarele romanesti, am vazut recent in Club A un film despre Gellu Naum, un poet care-mi place ff mult: "Orbirea voluntara" de Marian Baciu. Un "exercitiu de admiratie" laudabil.