View Single Post
Old 09 Dec 2004, 06:22   #5
europe_east
Guru

europe_east

Nu va grabiti asa sa va luati de L. R... Din cate stiu eu, Triumful Vointei figureaza in lista celor mai bune documentare facute VREODATA, lista facuta de o asociatie de critici din America. Nu cred ca exista dubii ca a fost o mare si inovatoare cineasta, si unde mai pui una dintre primele. Eu am vazut de ea doar The Holy Mountain si am vazut un documentar fascinant care se cheama The Wonderful and Horrible Life of Leni Riefensthal. Care da interviuri masive cu ea. Nu a spus niciodata ca ar fi facut ce a facut pentru ca sa nu moara de foame. Nu, a spus doar ca ea era o idealista si ca vroia sa creeze, no matter what. Era o femeie extrem de frumoasa si talentata... si nu cred ca i-a fost greu sa ii castige pe toti, inclusiv pe Hitler. Goebbels se pare facuse o pasiune pentru ea, si care de altfel i-a adus belele, ca ea se pare ca nu-i impartasea sentimentele... Si asa cum in vremuri din astea unii artisti isi baga capul in nisip ca strutii si pretind ca nu au nici o datorie morala, ci doar cea de a-si materializa talentul, asa s-a intamplat si cu ea... A fost complet oarba la ce se intampla... Cel putin asta a declarat. Ca toti nemtii probabil, care au aflat de camerele de gazare abia dupa razboi... Din pacate pentru ea, dupa razboi a fost total izolata de breasla, si desi inca facea lucruri minunate- vezi niste documentare cu niste triburi din Africa, filmate excelent!- lumea o ignora... si ii punea bete in roate. Ba inca si mai mult, ceea ce ea considera o estetica, o anumita maniera de a filma, a fost acuzat din nou ca fiind o propanganda pentru o rasa superioara! Desi de data asta cei in cauza erau de culoare... Ironic, nu? N-am vazut din Triumful Vointei decat niste secvente, dar, sorry, erau superbe. Din cate stiu eu, a inovat, tehnic vorbind, foarte multe chestii in cinema, chestii recunoscute de regizori mari. Ca sa nu mai vorbim ca a si fost o super-femeie -stiu ca suna prost, da' cum sa numesti pe cineva care era dansatoare (profesionista!), regizoare, care facea inconjurul lumii, traia cu triburi prin Africa, se catara pe munti si facea scuba-diving la 80 de ani (mintind ca are 65, ca altfel nu o lasau sa se bage in apa)? A fost un fenomen. Tragedia ei a fost ca i-a lipsit total orice simt al vremurilor... Ceea ce mie mi se pare de neiertat pentru un artist.
europe_east is offline   Reply With Quote sendpm.gif