Codul ICAN
Image Story
de
Ovidiu Bufnilã
Motto bufnilian:
Artele privirii sunt ale insurgenþei ºi premerg interpretãrii ºi descoperirii.
A doua Carte a Codului I.C.A.N
Tipul cãzut din stele n-avea buric! κi holba uite-aºa cei o mie de ochi cât roata carului, ochi verzulii asemãnãtori felinarelor din Kindao, cetatea vocilor perverse cuceritã proaspãt de armada seniorului Pantakra, mâncãtorul de ierburi de mare.
Tipul cãzut din stele era chel, chel. Puþin aiurit. Venea din Amadaola, patria brocarturilor ºi a serenadelor ºi îl cãuta pe Dumnezeu!
Dumnezeu?
Pe Dumnezeu îl luaserã în derâdere savanþii desueþi din Kindao iar contele Mascalara îºi pusese ºtimele iazurilor sã-l batjocorescã pe un oarecare venit din Bulbona ºi care credea despre sine cã ar fi fratele lui Dumnezeu.
Cum mã vede, cãzutul din stele mã ia la refec. Eu mã fac cã-s orb, surd, mut.
Dar crezi cã pot?! Pîi nu eu l-am construit sã-mi treacã de urât în înintarea mea multiplicatã ºi multiplicantã cãtre ICAN, cãtre esenþa esenþelor? Parcã-l vãd cocoþat pe dig, agitîndu-ºi tentaculele înroºite ºi strigînd ca din gurã de ºarpe cu toate cele o sutã de voci ale sale:
- Spalã-te!
- Curãþã-te!
- Ai preacurvit, nu zi nu!
- La's cã te ºtim noi!
- Te-am simþit de la milioane de ani luminã depãrtare de mica voastrã Jazzonie! Þi-am adulmecat ICAN-ul!
- Ehei, omule, omule, ce ºtii tu omule!
- Or sã vinã unii, alþii ºi-or sã te punã sã dai niºte declaraþii despre iþele astea încurcate în care ascunzi vãlurirea.
- Cînd faci chestia asta e ca ºi cum te-ar boteza, ca ºi cum te-ai naºte a doua oarã, îþi vor schimba instrucþiunile matriceale, fãrã îndoialã!
- Se pricep foarte bine ofiþerii Rozei Imperiale sã-þi rupã unghiile, sã te treacã prin foc, sã te canoneascã în fel ºi chip.
- Uite, vezi, nici n-am venit bine din stele ºi te-am ºi ghicit.
- Aºa-i cu revoluþiile, cu schimbãrile. Se schimbã ICAN-ul lumii.
- Crezi cã totul e întîmplãtor? Nu e întâmplãtor, e vãlurit.
- Dar zeci de ani sute, sînt trebuincioºi pentru asemenea evoluþii magnifice, opere nepieritoare, încercãri grandioase!
- Bãnuim noi, vrei sã te spovedeºti!
- Omule, cum o sã-þi mai turuie moriºca, oho!
- Dar ºtim noi cã n-ai fãcut Rãul!
- Cei care vor veni sã te ia de guler nu au habar!
- Dar nici nu-i doare capul!
- Ei vor sã ardã totul.
- ªi e ºi Salomeea la mijloc!
- ªi Bobolina Bobolinelor!
- Bãrbaþi, femei, cu toþii intraþi, intraþi într-o altã zodie pe firmament!
- Vin grupuri noi, vin noi purtãtori de stindarde!
- Lumea se schimbã omule!
- Iar tu vrei sã þii pasul!
- Atunci de ce þi-e teamã?!
- Lasã-te în voia valurilor... Vãlureºte-teeeeeee…
- Hei, nu-mi rãspunzi?!
- Eºti fudul?!
- Faci pe nebunu'?!
- Nu-þi pasã de-un biet cãlãtor printre stele?! Nu vrei sã-l ajuþi sã-ºi descopere ºi el ICAN-ul?
- Nu vrei sã ºtii de unde vin visele tale vãlurite ºi vãluritoareeee?!
- Poate cã sînt ultimul supravieþuitor al unei lumi care-a murit!
- Sunetele sfîrºitului acelei lumi au plecat hai-hui prin universul plin de universuri. Vor da naºtere unor fiinþe stranii... Nu-i nemaipomenit?!
- Dar ce-þi pasã?!
- Mori de cãldurã ºi-acuºi o sã dai pe gît vreo cinci halbe de bere, ºtiu eu!
- Nu, þi-e teamã, te sperie Abisul!
- Te-au þinut încorsetat în plasa aia invizibilã! Zi cã nu-i aºa!
va urma