Cam prea putin se vorbeste despre "Collateral" aici. In fine, sa trecem peste asta...
"Collateral" seamana cu atatea alte filme... Cu "Taxi Driver", in primul rand. Apoi cu alte filme ale lui Mann (parul grizonat al lui Cruise mi-a amintit de parul grizonat al lui Crowe in "The Insider" sau de Pacino care pare imbatranit in "Heat")... Asasinul se numeste Vincent... Nu stiu daca scena din final in metrou vroia sa faca cu ochiul la "North By Northwest", dar mie asa mi s-a parut... Si, bineinteles, din nou un film cu jazz,
featuring acelasi saxofonist ca in "The Terminal" (
unless I'm mistaken, dar nu cred)...
Si totusi, "Collateral" pare original, macar din punct de vedere vizual. Nu sunt mare fan al filmelor filmate digital sau al succesiunilor de focalizari din deschidere, dar mi-a placut cum arata filmul si mai ales cum sunt filmate scenele care se petrec in interiorul taxi-ului.
Bien sur, si scenele de actiune aratau foarte bine (sa fi fost montajul aici? nu-mi amintesc...)
Altfel, rolul lui Cruise mi-a placut foarte mult (dar nu pot spune ca e cel mai bun al sau). Si Jamie Foxx este mai mult decat o pata de culoare (scuzati... :?). Si, bineinteles, aparitiile episodeice picante (Jason Statham, Irma P. Hall, Javier Bardem). Si un plus pentru muzica.
Per ansamblu, filmul mi s-a parut usor monoton (sa zicem ca actiunea nu este intretinuta). Probabil ca realizatorii au intentionat un mesaj, ceva despre hazard sau micimea omului in fata universului (:hmm

, dar aceasta eventuala tema nu este sustinuta de cateva replici schimbate in taxi de Cruise si Foxx (
even though, e frumos cum traseul parcurs de Vincent incepe si se termina in acelasi loc... sau ar fi trebuit sa...)
Mai bun decat "Man on Fire" (simtitor)... "Insider" nu mi-a placut foarte mult si, oricum, nu mi-l amintesc destul de bine.
P.S.:
Originally Posted by herbert:
- cum s-a pregatit el de misiune daca cunoaste doar trei din cele cinci adrese unde trebuie sa killareasca? (...)
|
Dupa cum este explicat la sfarsit (cand Foxx vede imagnea lui Pinkett pe calculator) Vincent primea toate informatiile pe calculator (cine, cum arata, unde il gaseste etc.). Si nu avea cum sa pregateasca misiunea de dinainte, atata timp cat primea valiza cu informatiile pretioase doar la aeroport.