Tom Cruise – o masina ucigasa – exceptional in acest rol, o valorificare a ambivalentei caracterului sau: parka e un monstru, dar parka e si un om puternic. Nu este tipul ucigasului posedat, psihopat, sau flegmatic cum e Leon – e un tip foarte inteligent, pasionat de jazz, intra usor in dialog, e foarte impozant, chiar seducator...
caracterul personajului e "sustinut", cred, de muzica excelenta a lui James Newton Howard (destul de prolific in ultimul timp – tot el semneaza excelenta coloana sonora la “The Village”). Am avut senzatia ca muzica nu numai "completeaza" subiectul, dar chiar il inlocuieste uneori.
un film despre viata, cu ambitii de Oscar. O chintesenta stilata a unor probleme/teme de mare actualitate : violenta/nonvilolenta, terorism/antiterorism, filmate intr-un stil clasic, accesibil.
daca inceputul filmului e usor greoi, finalul e destul de reusit, fara happy-end.
desi mi-a placut mult (8/10 - nu e deloc genial!), filmul are la baza un scenariu “perforat”, cu multe nepotriveli – materie de digerat pentru chitzibusari.
m-au amuzat cateva "detalii":
- de ce nu-si scoate Cruise ochelarii (mici) negri nici noaptea, care nu-l schimba(camufleaza) deloc, ci il face si mai vizibil?
- cum s-a pregatit el de misiune daca cunoaste doar trei din cele cinci adrese unde trebuie sa killareasca? (...)
merita vazut!