nae, iti apreciez dorinta de a ma ajuta, dar pesemne ca eu nu m-am facut prea bine inteles.
studiourile romanesti, din cite imi dau eu seama, sint in business-ul cu hollywood-ul si cu alte cinecetati de unde curg banii pentru film pentru a cistiga bani, nu pentru a-i da. cind ii vad implicati in coproductii, imi inchipui ca au ajuns acolo pentru ochii vreunui for gen eurimages, iar contributia lor a fost pe hirtie 'in kind', in natura, deh. imi e relativ greu sa cred ca o duc atit de bine financiar incit ei si participa investind hard cold cash in filmele pe care le co-produc (vezi 'amen', de pilda). e doar o supozitie, amendati-ma daca vorbesc aiurea.
acestea fiind zise, eu (vorba vine, ma refer la producatorul dinafara) nu am nici o pretentie de la ei decit sa imi ofere niste servicii pe care sa le platesc. in acelasi timp, vreau sa ii aleg pe cei mai potriviti si mai ieftini pentru proiectul meu, right? e normal sa fac un pic de shopping, nu?
si ma intrebam cum se face shoppingu' asta, la modul cel mai practic. dai scenariul celor pe care ii ai in vizor si ei iti fac o oferta sau mai intii angajezi o echipa care sa faca bugetul si pe urma abia vii la ei, cind stii exact cite zile ai de filmat in ce conditii, etc. - deci ii contactezi pe ei mai tirziu in proces, si intri in preproductie cu cifre aproximative, nestiind la ce sa te astepti ca si cerinte financiare, etc?
ca sa o spun pe a dreapta, eu nu m-as fi intrebat asemenea tehnicalitati, dar chiar m-a interogat foarte recent cineva direct interesat de subiectu' asta si am ramas interzis de cit de putin stiam... io, espertu' de cinemagia, cica... guru 8)
asa ca orice indicatie si incercare de iluminare va fi apreciata...
inca o data, iti multumesc!
ricciotto
p.s. cre' ca la isteria care s-a creat de la 'cold mountain' incoace, tat romanu' ar trebui sa stie sa raspunda la intrebarea 'cum se face dom'le film in romania, unde ma duc, cu cine vorbesc?'. asta, unde se afla casa poporului si ce restaurante tex-mex sint in bucuresti...