'andrei rublyov' - 9/10 - ah, de ce ma duce cu gandul asa a la 'mesterul manole' ?

tarkovski este mai pasionant ca niciodata, zic eu: surprinde toata implicarea, toata suferinta, toata patima unui 'creator', il proiecteaza intr-un timp mitic, ii creeaza portretul unui pelerin, unui slujitor al lui dumnezeu (este extraordinara scena de blasfemie de pe malul raului, atacul tatarilor, nu in ultimul rand anatoli soljenitin). cam lung, ce-i drept (eu am vazut totusi varianta de 2h54min., nu cea de 3h35min. !!)
'taxi driver' - 9/10 - nu este chiar cel mai bun scorsese, dar jocul lui de niro, touch-ul regizoral, realismul expunerii, felul in care cade in nebunie personajul lui de niro fac toti banii! ce m-a deranjat a fost finalul, idealizat, aproape ireal, un fel de martirizare a unui om normal devenit, involuntar, 'gunoi' ca si celelalte scursuri pe care le vana... sa fie manevra scorsese ?
'seven samurai' - 8/10 - cam 'overrated', zic eu... excelent povestit (dar cam poncifa punerea in scena pt kurosawa), inferior lui 'rashomon', stralucit inscenat si construit. ramane cel mai 'kurosawian' film facut vreodata... ah, si jucat, desigur, cu acelasi cabotism bine prelucrat al lui mifune ca si in 'rashomon'.
'cei sapte magnifici' - 6.5/10 - awch! cat de tare se pot vulgariza operele lui kurosawa! scapa total misterul, epicul, stilul lui '7 samurai'. un western interesant de vazut pt distributie - o geniala gaselnita pt prezenta lui yul brynner in rolul principal, pt steve mcqueen, o eroare in schimb pt bronson - dar si pt pertinentul discurs despre curaj & responsabilitate. inscenarea in schimb sufera de lipsa de originalitate si actiunea in sine este plata ca lunca dunarii... pacat!
'mystic river' - 7.5/10 - in sfarsit l-am prins si eu pe video. excelent jucat (mai mult de tim robbins decat de sean penn, dar si de subestimatul kevin bacon, si de mg harden), dar inscenat fara fantezie, plat si facut dupa toate canoanele dramei psihologice a anilor '80, cu exceptia unui twist final demn de luat in seama.
'circul' - 9/10 - mie mi-a placut mai mult decat 'modern times', mai ales ca chaplin se simtea si el evident (!) mai in largul lui aici la circ... :lol: memorabil. astept sapt viitoare (desi nu stiu daca o sa-l mai pot vedea) 'marele dictator'.
'ring 2' - 5/10 - o harababura, n-am inteles mai nimic din el. (la un moment dat, de altfel, nici nu m-am mai obosit sa-l inteleg.) a avut cateva faze 'scary', dar dupa ce l-am inchiriat de 'hm&f' mi-a vanit sa-l arunc pe fereastra...