Surround-ul poate intr-adevar ajuta la evidentierea unor spatii largi, la localizarea surselor de sunet, etc. Problema in Romania este ca aproape nimeni nu e interesat de capacitatea narativa a sunetului in film. Pentru a folosi un efect sonor surround ai nevoie in primul rand de motivatie regizorala. Asta e problema, nu multi regizori gandesc in surround. Pe altii nici nu ii intereseaza, vor doar sunetul brut, de la filmare, cat mai bine mixat, cu cat mai putine alteratii. Dar asta e stilul lor, sa zicem (tineti cont ca ma refer la regizorii tineri). Cat despre Furia, a fost mixat la Londra, din cate stiu eu, de aia suna bine. Si totodata la noi nu se poate imprima optic formatul Dolby Digital pe pelicula. De mixat se poate mixa in orice format, in Romania. Mai trebuie insa o sala de mixaj comparabila cu salile de proiectie din cinematografe. Si asta e alta problema, pentru ca cei care au nu stiu sa o foloseasca. Trebuie insa ca sunetul stereo - care pe mine nu ma deranjeaza deloc atata vreme cat filmul are intr-adevar ceva de spus - sa fie facut dupa standarde actuale, ajutat de tehnica actuala. Daca dupa asta va ajunge sa fie mixat surround, treaba lui, va ajuta povestea sau nu! Sunt o gramada de filme care au fost mixate in stereo la vremea lor si conceptia sonora a acestora nu poate fi comparata cu nimic actual! Spre exemplu "The Conversation" al lui Francis Ford Coppola. "Blue Velvet", "Blade Runner", "All That Jazz" . Prima trilogie "Star Wars", ca sa generalizez putin. Si nu ma refer deloc la muzica, doar la efectele sonore.
|