View Single Post
Old 02 Jul 2004, 20:55   #2
Freaak
Senior

Freaak

Send a message via Yahoo to Freaak
ALEGEREA

First draft: 24 mai 2004

BLACK SCREEN:
VLAD (20)
Un prieten m-a întrebat o datã cum de sunt Eu cel în viaþã! Cum de sunt Eu cel în viaþã ºi nu El? ªi nu El! ... Ce ciudat sunã acest El acum! M-a mai întrebat de asemenea ce anume m-a salvat ... însã, ce anume m-a salvat, ºi asta rãmâne de vãzut!
Începe sã se audã un radio deschis.
FADE IN:
INT. BUCÃTÃRIE – DIMINEAÞÃ
Pe o masã se vãd niºte sticle, tacâmuri, farfurii ºi un mobil, aflatã undeva lângã o fereastrã, continuatã apoi cu o tejghea, pe urmã cu o chiuvetã, un aragaz, iar lângã el radioul care cântã. O parte dintr-un frigider se vede înspre dreapta, opus tejghelei. Se aude un scârþâit de uºã ºi CRISTIAN(16)intrã înãuntru. Fredoneazã melodia pusã la radio.
CUT TO:
Aceeaºi bucãtãrie, aceeaºi melodie la radio. Din nou scârþâitul uºii ºi intrã VLAD (16).Priveºte bucãtãria goalã.
CUT TO:
Aceeaºi bucãtãrie, Cristi se grãbeºte sã dea mai tare melodia. Când ritmul creºte, cântã ºi el mai tare.
CUT TO:
Vlad se opreºte deodatã cu privirea radioului, care începuse sã cânte mai tare. Se duce grãbit sã îl opreascã.
CUT TO:
Un telefon mobil sunã, Cristi se opreºte din cântat ºi se repede spre radio.
CUT TO:
Vlad apasã pe buton ºi radioul tace.
CUT TO:
Cristi apasã pe buton ºi radioul tace.
CUT TO:
Vlad se bucurã de liniºtea fãcutã, dar la scurt timp se aude un telefon mobil sunând. Se uitã înspre masã.
CUT TO:
Cristi rãsuflã uºurat cã s-a fãcut liniºte ºi aleargã spre masã, de unde suna mobilul.
CUT TO:
Vlad ajunge în dreptul mesei, ridicã mobilul ºi se uitã la numãrul afiºat: 0724684469. Un zâmbet îi apare pe faþã.
CUT TO:
Cristi ajunge în dreptul mesei, ridicã mobilul ºi se uitã la numãrul afiºat: 0724684469. Un zâmbet îi apare pe faþã.
CUT TO:
VLAD
Bunã, mamã! Ce faci?
CUT TO:
CRISTI
Da, mamã! Spune!
CUT TO:
Vlad ascultã atent, în timp ce în telefon o voce de femeie dã explicaþii rapid.
Vlad se îndreaptã spre frigider ºi îl deschide, ascultând în continuare indicaþiile vocii de la telefon.

VLAD
Bine, bine. Am înþeles. ªi cartofii unde sunt?
Scoate o oalã ºi o pune pe tejghea, închizând uºa frigiderului cu piciorul ºi dând din cap în semn cã a înþeles.
CUT TO:
Cristi ascultã atent, în timp ce în telefon o voce de femeie dã explicaþii rapid.
Cristi se îndreaptã spre frigider ºi îl deschide, ascultând în continuare indicaþiile vocii de la telefon.
CRISTI
Am înþeles. ªi friptura unde ziceai cã e?
Scoate o oalã ºi o pune pe tejghea, închizând uºa frigiderului cu piciorul ºi dând din cap în semn cã a înþeles.
CUT TO:
VLAD
Pe aragaz? O clipã, te rog!
CUT TO:
CRISTI
Pe ochiul mare? Stai sã vãd!
CUT TO:
INT. BUCÃTÃRIE - DIMINEAÞÃ
Vlad se îndreaptã spre aragaz, ridicã capacul de pe o oalã ºi se uitã înãuntru.
CUT TO:
Cristi se îndreaptã spre aragaz, ridicã capacul de pe o oalã ºi se uitã înãuntru.
CUT TO:
Vlad pune capacul la loc.
VLAD
Da, am gãsit-o. Mãnânc acum.
(ascultã puþin, pe urmã reia)
ªi tu la ce orã te întorci? Bine, bine. Pa!
Vlad închide mobilul ºi îl pune pe masã.
CUT TO:
Cristi pune capacul la loc.
CRISTI
Bine, imediat o încãlzesc. Da, acum mãnânc.
(ascultã puþin, pe urmã reia)
Bine, bine. Sã nu stai mult, da? Grozav. Pa!
Cristi închide mobilul ºi îl pune pe masã.
CRISTI
Sã mâncãm ... dar mai-nainte ...
Se îndreaptã spre radio ºi îi dã drumul.
CUT TO:
Vlad contemplã puþin mobilul. Deodatã se aude radioul mergând. Se uitã întrebãtor spre el.
VLAD
Ce drãcie?
Se îndreaptã cãtre el ºi îl închide nervos.
CUT TO:
Cristi scoate capul din frigider ºi se uitã spre radioul care tace.
CRISTI
Oare s-o fi stricat din nou?
Cristi închide frigiderul ºi deschide radioul iarãºi. Muzica sunã.
CUT TO:
Vlad scoate capul din frigider ºi se uitã spre radioul cântã.
VLAD
Of, fir-ar el sã fie, de-abia l-am reparat!
Vlad închide frigiderul ºi închide radioul, de data aceasta ºi mai nervos. Pe urmã se opreºte puþin, se gândeºte ºi în cele din urmã îl scoate din prizã.
VLAD
Na, mai cântã tu acum!
CUT TO:
Cristi se opreºte în loc ºi se uitã spre radio. Acesta tace. Vine spre el nervos ºi încearcã sã-l deschidã. Nu mai merge. Îl loveºte brusc ºi pe urmã ofteazã.
CRISTI
Toate se stricã în casa asta ...
Se îndreaptã spre frigider ºi ia de pe el un beþigaº chinezesc parfumat ºi un suport în care sã-l þinã. În spatele lui se vede mufa radioului scoasã din prizã, nebãgatã în seamã de el.
CRISTI
Sã mã calmez ... e o zi frumoasã afarã, ce Dumnezeu? Îmi fac nervi degeaba.
Aprinde beþigaºul parfumat ºi inspirã prima mireasmã ivitã. Pe urmã aºeazã suportul cu beþigaº pe masã, ia o farfurie ºi un tacâm ºi se opreºte în faþa oalei scoase din frigider aflatã pe tejghea.
CUT TO:
Vlad îºi ia o farfurie ºi un tacâm ºi se opreºte în faþa oalei scoase din frigider aflatã pe tejghea. κi pune mâncare, însã se opreºte la un moment dat. Adulmecã ceva în aer, ºi inspirã tot mai adânc ca sã îºi dea seama ce miroase.
VLAD
Ce naiba e mirosul ãsta?
(miroase puþin)
Parcã ar fi ... beþigaºe chinezeºti.
(ofteazã încruntat)
Doamne, parcã mã îneacã.
Vlad îºi fluturã mâna pe la nas. În cele din urmã pune oala la loc ºi se îndreaptã spre cea de pe aragaz.
CUT TO:
INT. BUCÃTÃRIE - DIMINEAÞÃ
Cristi îºi pune în farfurie mâncare, adulmecând mirosul beþigaºelor chinezeºti.
CUT TO:
Vlad trage capacul oalei de pe aragaz. Alege cu furculiþa un cartof mai mic ºi îl gustã.
VLAD
Ar trebui sã-i mai încãlzesc puþin!
CUT TO:
Cristi pune oala cu mâncare de pe tejghea la loc în frigider.
CRISTI
ªi acum puþinã fripturã!
Se îndreaptã spre aragaz ºi gustã puþin.
CRISTI
Avea dreptate! Trebuie încãlzitã!
CUT TO:
VLAD
Unde naiba sunt chibriturile alea?
Gãseºte o cutie, scoate un chibrit ºi dã drumul la gaz. Aºteaptã puþin ºi aprinde primul chibrit. Acesta se stinge înainte de a aprinde ochiul mare. Vlad scoate altul ºi acesta, la rândul lui, se stinge. Vlad priveºte îngrijorat spre ochiul pe care iese gaz.
VLAD
Fir-ar!
Se pregãteºte sã scoatã alt chibrit.
CUT TO:
Cristi dã drumul la gaz ºi scoate o cutie cu chibrituri. Ia un bãþ ºi îl apropie de ochiul mare.
CUT TO:
Vlad se grãbeºte sã ridice din cutie încã un chibrit.
VLAD
Fir-aº al naibii! Poate explodez dracului!
CUT TO:
Cristi sprijinã chibritul de catran.
CUT TO:
Vlad sprijinã chibritul de catran.
CUT TO:
Cristi aprinde.
CUT TO:
Vlad aprinde.
CUT TO:
Se produce o flamã puternicã, ºi Cristi este doborât la pãmânt ºi peste el cade oala cu fripturã.
CUT TO:
Se produce o flamã puternicã, iar Vlad este doborât la pãmânt ºi peste el cade oala cu cartofi.
Vlad se ridicã nãuc, acoperit cu mâncare ºi iese împleticit din bucãtãrie. Se aude scârþâitul uºii în timp ce un fum se prelinge din aragazul fãcut praf.
CUT TO:
Cristi se ridicã nãuc, acoperit cu mâncare ºi iese împleticit din bucãtãrie. Se aude scârþâitul uºii în timp ce un fum se prelinge din aragazul fãcut praf.
CUT TO:
INT. HOL – DIMINEAÞÃ
Cristi se opreºte þeapãn în uºã. În timp ce pe faþa negricioasã de la fum i se prelinge grãsimea din fripturã priveºte înmãrmurit în faþa sa.
CUT TO:
INT. HOL - DIMINEAÞÃ
Vlad, cu faþa negricioasã ºi prelingându-i-se resturi de cartofi pe faþã stã drept, înmãrmurit.
CUT TO:
INT. HOL – DIMINEAÞÃ
Vlad ºi Cristi se aflã faþã în faþã, având o lungime de un braþ între ei. Se privesc fãrã sã spunã nimic, vreme îndelungatã, înmãrmuriþi. Liniºte mare. În cele din urmã Vlad izbucneºte într-un râs parºiv. Cristi înghite în sec.
VLAD
(trecându-ºi mâna peste faþã, glumeþ)
Ai venit la timp cu friptura ... mã cam sãturasem de garniturã!
Cristi înmãrmurit în continuare, cascã ochii mari. Nu înþelege nimic. Vlad râde puþin, îl fixeazã dupã aceea cu privirea, dezgheþat, în apele lui. Ofteazã cu plãcere.
VLAD
Niciodatã n-ai ºtiut ce-nseamnã o glumã bunã! ... ºi niciodatã nu vei ºtii! Ai rãmas acelaºi sãrãntoc care se blocheazã la orice neprevãzut. Dar ghici ce ...
(râde ºmechereºte)
Te poþi debloca la urmãtoarea întrebare!
Vlad face un pas rapid ºi se opreºte nas în nas cu Cristi. Lui Cristi i se taie respiraþia.
VLAD
De ce a trebuit sã fii tu? Hm? De ce?
Vlad se ºterge pe faþã ºi îi pune mâna murdarã pe umãr. Cristi tremurã puþin ºi reuºeºte sã îngaime ceva.
CRISTI
Eu ... habar n-am ... ce vrei de la mine?
VLAD
(nervos, iritat de întrebare)
Ce vreau de la tine? Ce vreau de la tine întrebi? Vreau ceea ce mi-ai luat! Vreau ceea ce nimeni nu-mi va putea reda vreodatã! Nimeni, niciodatã!
CRISTI
Eu ... eu ... ce þi-am luat? Cine eºti? Ce vrei de la mine?
VLAD
Cine sunt? Nici mãcar atât nu þi-au spus. Tu ... tu ai fost mereu primul! Tu ... tu ai avut întotdeauna ce þi-ai dorit! Tu ... tu, jigodie, de îmi e silã sã spun cã mi-eºti frate, tu ... tu ai fost mereu primul! Tu ... mereu primul!
CRISTI
Eu? Eu am fost mereu primul? Tu ... fratele meu?
VLAD
(ºi mai nervos)
Da, tu ... tu ãsta de stai acum în faþa mea ºi minþi! Tu ... tu ai fost primul! Tu ... tu ai fost adoratul! Tu ... tu ai fost preferatul! Tu ... tu ai fost unicul! Iar eu ... eu n-am fost.
CRISTI
N-ai fost? Eu primul? Eu singurul? Eu unicul? Tu ... tu ...

VLAD
Da, eu! Eu n-am fost. ªi nici nu mi s-a dat ºansa de a fi eu primul, eu sunt singurul, eu unicul. Nu! Nu! Nu! Doar tu ... tu ... tu ... tu!!!!! ªi acum ... tu friptura, iar eu ... garnitura. Tu primul, iar eu deloc!

Cristi se dã speriat în spate. Se ciocneºte de uºã. Dã din cap în semn cã nu.
VLAD
Aºa e cã doare, doare când ºtii cã ai lãsat în urmã un suflet ... un suflet trist, un suflet de copil, un suflet nevinovat.
CRISTI
(încercând sã se apere cu mâinile, plângând)
Nu, nu! Nu sunt eu acela! Nu, nu sunt eu acela!
VLAD
Dar cine? Cine e acela?
CRISTI
Tu ... tu eºti acela! Tu!
Vlad râde satisfãcut.
CUT TO:
INT. DORMITOR – DIMINEAÞÃ
Cristi doarme în patul sãu. Se scoalã brusc ºi începe sã þipe. Dupã câteva momente intrã pe uºã o FEMEIE (46).
FEMEIA
(speriatã)
Ce e? Ce s-a întâmplat?
CRISTI
(panicat ºi ud leoarcã)
Mamã ... mamã ... eu am un frate?
FEMEIA
Nu, n-ai nici un frate. Eºti singurul. Eºti unicul! Eºti adoratul! Tu, tu!
CRISTI
Nu, nu eu! El ... el!
CUT TO:
INT. CAMERÃ DE SPITAL – DIMINEAÞÃ
O FEMEIE (30) stã întinsã pe un pat. Se trezeºte brusc ºi rãsuflã accelerat, de parcã ar fi alergat. Se aude o bãtaie în uºã ºi în prag apare un DOCTOR (42).
DOCTORUL
E timpul!
CUT TO:
INT. HOL DE SPITAL – DIMINEAÞÃ
Doctorul merge alãturi de femeie, þinând-o de braþ.
DOCTORUL
ªtiu cã vã este greu, dar trebuie sã luaþi o decizie! Sper cã v-aþi hotãrât.
Femeia dã din cap, în semn cã da. Ofteazã adânc.
CUT TO:
INT. CAMERÃ DE SPITAL – DIMINEAÞÃ
Mai multe incubatoare. Doctorul ºi femeia se opresc în faþa unuia în care se aflau doi bebeluºi.

DOCTORUL
Care dintre ei o sã facã transplantul?
MAMA
Vlad ... Vlad o sã facã transplantul! Nu Cristi, Vlad! E timpul lui sã fie primul! E timpul lui sã fie unicul! E timpul lui sã fie adoratul!

FADE OUT
VLAD
Rãspunsul la întrebarea prietenului meu, dacã nu l-a aflat încã, il mãrturisesc acum: visul mamei mele, visul mamei mele!

THE END
Freaak is offline   Reply With Quote sendpm.gif