'Aaltra' e un film cu un umor negru intrinsec - doi ologi in scaune cu rotile care tin pe picioare un road movie - dar, cu toate astea, nu pot sa nu imi declar nemultumirea fata de faptul ca au ales sa il faca alb-negru. Daca un film e facut in valori de baza (raptor & friends ar putea sa zica mai mult si mai bine pe tema asta), inseamna ca o sa vorbeasca in general, cu CAPITALS, despre BUNATATE, RAUTATE, ADEVAR SI OMENIE? Citeam in catalogul festivalului ca alb-negrul potenteaza mai bine peisajele superbe si nu sint de acord: cine vede doua filme rusesti - Koktebel si The Return - o sa isi dea seama ca oamenii cre fac filme color stiu ei ceva-ceva. Da, daca abordarea asta stilistica in cheie minora vrea sa mearga mina in mina cu ologii si micile lor nimicnicii, gasesc justificata folosirea alb-negrului. Personal, insa, vreau imagini color, ca de-asta traiesc in sec XXI.
Legat de continut: filmul este foarte nepoliticos, ireverentios era cuvintul ales in catalogul festivalului, dar pe mine nu ma intereseaza chestii gen 'political correctness' cind vine vorba de infirmi. Hai sa fim seriosi, daca trebuie sa existe a certian regard politically correct, atunci el ar trebui sa priveasca ologii ca pe oamenii cu picioare si nu pe oamenii cu picioare ca pe ologi, if you get my badly-driven drift. Adica de ce sa nu ii tragem pe ei in sus, si sa ne dampe noi jos, alaturi de ei. Eu glumesc acum, sa nu se supere nimeni, glumesc cum glumea si tatal cu unul dintre actori, la cursa de motoare. Nu vreau sa divulg detalii, pentru ca in afara de noi citiva de pe forum, n-a mai vazut nimeni filmul. Cind il vedeti, lemme know.
PS: O mentiune speciala pentru unul dintre actori/scenaristi/regizori, cel cret, pentru show-ul cu schimbatul echipamentului, ca fotbalistii, facut la festivitatea de inchidere. Pacat ca actorul roman n-a inteles gluma si s-a grabit sa isi recupereze mobilul si banii. Tu plingi, mie-mi vine sa rid, e neplacut, vorba Parazitilor.
|