Am ratata la TIFF aproape tot ce-mi propusesem sa vad inainte de festival : cam toate 3x3-urile, 100% si proiectiile in aer liber (inclusiv mult asteptatul KB2)
Le-am dat in mare parte pe filmele din competitie si nu stiu in ce masura a meritat.
Concluzie: nu, n-am gasit in competitie acel film care sa-mi taie respiratia.
Favoritele mele- doua: Reconstruction si Aaltra. Recunosc ,
Reconstruction conteaza mai mult ca regie, so..a primit ce merita

adic' premiul pentru regie.
Aaltra, un road movie inteligent, cu gaguri bune, cu un umor malitios (cu ce cruzimea delicioasa un tip caruia nu i se vad decat picioarele foloseste verbul 'a merge"! ) si care jongleaza cu un subiect strigator la cer: avantajele si amuzamentele vietii de infirm.
Nota bene...fara patetisme! Noi am gustat si am premiat.
In continuare topul meu arata cam asa :
2.
Schultze Gets the Blues-povestea de un umorul sec a lui Scultze care intr-un moment in care viata parea ca nu-i mai ofere nici o surpriza da polka pe blues si intra in procesul de americanizare. Cascati ochii la micile detalii din film - ele dau tot farmecul.
3.
Cand alesul iti iese in cale -desprins cam din accelasi registu cu Schultze, cel al lucrurilor mici, e o poveste de dragoste neidealizata si cat se poate de naturala. Mi-a prins bine gura asta de improvizatie ... ma cam saturasem de marile romante de dimensiuni cosmice .
4.
Koktebel- inca un road movie, de data asta cu iz dramatic pe care l-am gustat pentru relatia aia copil matur/ parinte necopt pe care am intalnit-o si in "In America " lui Sheridan. Si inca un plus pentu frumusetea imaginii - intr-adevar isi merita si el cele doua premii.
5.
Contol - la filmul asta ajungeti daca il luati pe Matt Damon din Good Will Hunting si-l bagati in Matrix(presimt ca o sa ma injure ambra)
6.
Foc! - simptic, pacat ca se limiteaza la traditionalele clisee balcanice + la vechea poveste cu raca interetnica
7.
Zilele lui Santiago - marele premiu la TIFF anul acesta, un film la care daca n-ar fi fost regizorul in sala sa mai explice una alta as fi pierdut niste faze, enfin, nu e un film prost insa extrem de deranjant pentru ochi.
8.
Amice -cel mai facil si mai hollywoodian film al competitiei (stiu, asta e un pleonasm), as fi curioasa sa aud motivatia celor care i-au dat premiul criticii.Partile bune...o frumusete de baiat in rolul principal si cineva care a reusit sa prinda un strop de cinema in niste cadre.
9.
Zeii tineri- am mai zis de el
10.
La juma' de pret - pe mine ma iau durerile de cap la opere de harta d'astea