Eu incep cu nota... 7/10
Nu m-am chinuit sa-l revad aseara pe HBO (am preferat patinaj artistic pe TVR1), dar l-am vazut la premiera si inca il tin bine minte.
In primul rand, 7/10 e o nota buna. Foarte buna! ("The 6th Sense" ar lua 8, pe aceeasi scara, iar "Unbreakable" tot 7). Poate ar mai trebui sa-l revad, dar un lucru ramane cert: puterea filmului (la capitolul formal) consta in suspansul creat si mentinut pana in momentul in care extraterestri se dovedesc a fi adevarati, in carne si oase (probabil...) si asta se intampla doar cand apar la sfarsit in case lui Gibson. Pana atunci, toate informatiile despre ei le putem pune la indoiala, le putem considera zvonuri (chiar personajele le considera zvonuri...)
Bineinteles, filmul nu este despre extraterestii. Povestea mi se pare ca trateaza subiectul credintei, sau, mai bine zis, a pastrarii credintei in momente de mare tulburare. Personajul lui Gibson este exemplul omului in cautarea sinelui si a ceea ce il defineste pe el insusi. La acest capitol, "Signs" bate "The 6th Sense", (care, in esenta, trateaza aceeasi poveste + ideea Purgatoriului...), dar pierde la alte capitole (suspans, acting), asta fara a nu se remarca anumite scene, cum ar fi prima aparitie a personajului jucat de Shyamanlan si intrebarea unui dintre copii: "Is it him?"
+++ Coloana sonora (inspirata de "Close Encounters Of The Third Kind"+"The Twilight Zone"+... "Psycho")
|