Campuri Magnetice
Campuri Magnetice
un film de
Ovidiu Bufnila
bobina 26
Citirea textului este însãºi viaþa. Chiar prezenþa textului pare stranie ºi de neconceput. Chiar ºi fiinþarea totalitãþii ca fiinþã pare de neconceput pentru savanþii ºi scriitorii desueþi din Guaribo, din Matala ºi Agobe. ªi aceste propoziþii sunt distribuite astfel cãci fiinþa umanã este finitã prin tocmai explicitarea ei prin text iar textul prin limitã. Alt mod de raportare la totalitate ºi univers nu cunoaºtem.
Noi ne raportãm liniar ºi discontinuu.
Semnele de punctuaþie, moartea, piramida, mãrirea sunt deºertãciuni. Foaia albã de hârtie e sinele deºertãciunii.
În plus, încercãm totalitatea cu noi texte pe care ni le dãruim miºeleºte spre interpretare, inventând ºtiinþe defuncte spre a le descifra sau încifra. E ca ºi cum n-am observa încercãrile la care ne supune totalitatea ca autoritate a textului fundamental.
Manipularea este tocmai a noastrã, expresia perversitãþii noastre. Limitã în fond. Suntem limitaþi dar ne învecinãm, fiind îngrãdiþi totalitãþii.
Am fost arestaþi prin interpretare. Aproximãm anumite semne ale totalitãþii.
Celebrãm fastul fiinþãrii umane prin tone de scrisori, ne îngrãmãdim în e-mail ºi zumzãim retro prin firele de telegraf rãmase în insule. Sigur cã vãrsãm tone de cernealã dorindu-ne în insule. Noi nu suntem însã insulele.
Suntem propoziþii ale totalitãþii.
Dar ne preamãrim.
Ne proslãvim ºi ne adulãm ºi ne lãudãm unii pe alþii fãrã neruºinare. Uneori nici nu conteazã textele dãruite spre interpretare. Conteazã faptele, micile întâmplãri, biografiile ºi bibliografiile inventariate cu sârg de funcþionarii din Bulbona, Mastrokas ºi Catombo.
În tot acest timp enciclopedia se umflã, dospeºte, crapã. Ar pãrea cã am fi spirite enciclopedice, convertizoare de text, câmpuri informaþionale remanente. Informaþia face sã pãleascã lumina, se miºcã infinit mai repede.
|