downloadat,vazut,placut.n-am rezistat la ispita(ceea ce dovedeste cat de mare e diferenta intre noi si protagonistul fabulei).ca sa raspund foarte repede la un mesaj anterior:nu e nici o contradictie intre filmul lui scorsese("the last temptation..")si filmul asta.si acolo,ca si aici,e pusa pe masa destul de limpede antinomia dintre spirit si materie(si nu numai aici semana cele 2 filme..),torturile(interioare,mai degraba)personajului principal si...ok,o sa revin mai jos;cele 2 filme nu se contrazic,ci sunt complementare. ca sa sting de la inceput discutia politica,filmul-ei da-este antisemit;este antisemit in sensul in care ii vedem pe ACEI preoti evrei potrivit cliseelor construite despre evreime,consacrate in lungul secolelor:cruzi,neimpresionati de suferinta umana,abjecti,cleiosi,si avand acea privire de negustori care te masoara scurt,din picioare pana-n cap,intrebandu-se cu ce le-ai putea fi de folos.probabil ca asa erau acei evrei(si acei romani)de acum nu mult timp,dar eu sunt convins ca este vorba despre mult mai mult decat despre rautatea acelor oameni,din acele timpuri.cred ca este vorba despre rautatea umana in general(acum 4 zile-la pro tv-era adus cazul unei fete de 16 ani,rapita din satul ei,vanduta in berceni si batuta zilnic cu lanturile de pestoaica ei,ptr.ca nu aducea destui bani.se deosebeste mult de filmul-si de istoria-despre care vorbim?) . nu,dar cred ca voi fi foarte scurt si voi spune doar atat:e istoria unui baiat care,dincolo de toate miracolele si minunile(inclusiv episodul-discutabil-al resurectiei,reinvierii,stia,putea sa ii pese,stia sa vorbeasca(fara sa se uite la ceas!) fiecarui om,stia sa se aplece asupra fiecarui ins si sa-i dea senzatia ca minuscula lui viata chiar inseamna ceva.si ca agonia lui atroce,intr-un bordei din betleem sau intr-un spital bucurestean se va asemana,se aseamana cu agonia lui mizerabila si murdara de pe acel deal infect de zgura din ierusalim(ba chiar si caraghioasa,in unele momente;doar beckett zicea ca "nimic nu e mai comic decat nefericirea",si ideea e ca el a suportat in acele ultime ore si uriasele descarcari de dispret din partea gloatei).un tip care avea toate datele(avea o splendoare fizica al carei nume a traversat secolele,era inteligent si vorbea ca nimeni altul)sa "reuseasca in viata",sa faca parte din "establishment"(si i s-au oferit nu stiu cate portite de scapare) si...si nu a renuntat la ceea ce simtea ca este adevarat . gata,atat pot sa scriu acum,la o ora dupa ce l-am vazut.
|