dom'ne, io nu zic sa fim TOTI de ACEEASI parere, da orisicit... nu cred k un film poate fi IN ACELASI TIMP total prost si total bun - pt oameni oricit de diferiti; trebuie - asadar - gasit acel numitor comun in limitele rezonabilului, nu in absolut, k atunci nu mai ajungem nicaieri.
mi se pare de domeniul evidentei sa sustii ca: filantropica, occident, furia, marfa si banii, examen sint 'filme bune' - unele mai bune k altele, da nu asta e problema... ah, putem avea obiectii (eu, de pilda, sustin ca nae, mungiu & titus m sint mai buni ca scenaristi decit ca regizori, in timp de puiu & radu m sint mai buni ca regizori, dar asta e alta discutie), da dak nu cadem de acord asupra unor lucruri de bun simt (de tipul: este clar ca 'occident' - oricite hibe i-am gasi - n-are ce cauta linga 'tancul', cum nici 'ambasadori, blabla'... - oricit de prost - este totusi (totusi...) CEVA MAI BUN decit ultimul film al malvinei ursianu 'ce lume vesela', care e o catastrofa absoluta!) si mai cred ca 'emotia' nu justifica totul - uneori, un film care NU te emotioneaza, dar bine facut, inteligent etc, este mai bun decit unul la care plingi cu muci - numai ca 'emotia' respectiva este de proasta calitate (vezi filmele indiene & so on...).
am fost iritat sa constat - kiar pe acest forum - k, oricit de idiot ni s-a parut (unora) ult. film al lui daneliuc (eu kiar zic k e cel mai prost al sau...), TOTUSI nu poti sa-l iei de guler k pe ultimul vagabond, sa-i dai doua peste ceafa si sa-i zici sa se care... omul asta a facut totusi un film mare ('iacob') si citeva altele f. bune ('proba de microfon', 'croaziera'...), asa k merita respect.
numai k, pt asta, e obligatoriu sa-i cunosti filmografia...
repet: sint regizori care nu-mi sint deloc simpatici (puiu, daneliuc...), dar asta nu ma face sa-i tratez cu sictir si sa-mi bat joc de filmele lor. si cred ca - daca exista un sens in critica de film - acela este dat de maxima onestitate si nepartinire: poti (si kiar trebuie, uneori) sa fii dur, dar n-ai dreptul sa fii injust!
asta e ceea ce cred.
|