Maria
Am vazut ieri filmul lui Netzer. Cred ca se inscrie exact pe aceeasi linie cu toate filmele romanesti de dupa revolutie - realitate dura, lipsa de speranta, personaje mutilate fizic si mai ales sufleteste. Numai ca spectatorul obisnuit s-a cam saturat sa tot vada astfel de filme. Spectatorul roman /vezi colegii si colegele mele de la <frabrica>/ nu vor sa mai vada filme romanesti pentru ca <sunt prea urate si deprimante>. in schimb, unui spectator din Occident daca-i prezinti un astfel de film, acesta nu va face decat sa se se mire de grozavia pe care o vede. Eventual, i se va face mila, dar orgoliul sau de occidental va fi gadilat din nou /uite, ca astia tot prosti si abrutizati au ramas!/ si... cam atat. In nici un caz nu va admira iscusinta regizorala sau travlingurile. Pentru el, Maria nu este decat o imagine a Romaniei. Concluzie- gata cu filme deprimante, cu femei talambe si proaste, cu Marii gravide pe banda rulanta! Vrem filme cu happy end si, daca se poate, cu romani destepti.
|