Mie mi-a placut Examen. Este, ca mai toate filmele romanesti cat de cat recente, interesant si oricum se deosebeste de monotonia teribila a filmelor americanesti. A avut "faze" mai putin interesante, inceputul a fost chiar dezamagitor, vocea reporterului(oaiei) era absolut stresanta, pana ce sfarsitul a clarificat atitudinile personajelor. Sfarsitul mi s-a parut cel mai interesant si cred ca el singur castiga un punct filmului. Idea de a lasa camera aprinsa mi se pare o metafora; vrea sa spuna: mai sunt lucruri de spus.
Este important sa nu ne uitam trecutul si mai important este sa nu il ignoram. Fabulele comuniste par total lipsite de veridicitate? Poate...dar intrebarea e daca sunt, sau nu.
Din pacate, cel mai jenant "thing", mi se pare Alexandru Mutu. Prietenii stiu de ce.
Ce m-a mai impresionat a fost calitatea filmului. Nu stiu, dar eu nu am mai vazut un film care sa arate asa de bine. Si sa fie romanesc. Ce-i drept, mi s-a parut ca exista si influnete americanesti in scenariu, dar...treaca de la mine.
|