OK, semi-cronicarule, cred ca eu am inceput cu imoralitatea/amoralitatea asta si, deci, ar trebui sa ma explic.
Inteleg si simpatizez satira. Imi plac la nebunie filmele lui Kubrick si Altman, de exemplu. Am vazut la "Chicago" simtul satirei in scena cu papusile, dar acea scena era prost plasata (in opinia mea) si devenea doar o remarcabila performanta tehnica. In final, nu am putut fi de acord cu "Chicago", oricat l-as intoarce pe dos si fii atent de ce. Fiind barbat,tin cu barbatii in orice film - daca vrei - si urasc personajele feminine gen Legally Blonde. De aceea, mi se pare nedrept modul in care Roxy isi trateaza sotul. Nici macar la sfarsit, dupa ce vede ca nu castiga procesul, ea nu realizeaza ca a gresit, nu isi insuseste morala satirei. Dupa cateva luni, este in aceeasi stare (sunt Roxy, ma mai tineti minte?) Yeah, right! Si ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca ajunge si celebra (ea si cealalta bagaboanta!), faimoasa si orice mai vrea. Sau asa ne lasa finalul sa intelegem.
AVOCATUL devine singurul moment satiric al filmului. De ce? Pentru ca reprezinta acel gardian din celebra povestire "In fata legii", de Kafka. Pentru ca reprezinta acel om - neimportant in efect - de care se prind toti ceilalti, ferm convinsi ca este singurul care ii poate ajuta. Dar AVOCATUL nu o ajuta pe Roxy si nici pe Velma. Deranjant este ca acestea tot reusesc si ca AVOCATUL chiar este mare si tare! Si, oricat de satira ar fi, vedeta la puscarie nu ajungi nici in vise. Nici in ale lui Roxy.
Totusi, "Chicago" nu ete un film rau, chiar deloc (3 stele, daca chiar vrei!) Intentionez sa-l revad la cinema luni si sa ma conving. Dar, ca multe alte filme, "Chicago" mi se pare prea tehnic, lipsit nu atat de caldura, cat de substanta si impresioneaza prin subiectul care nu tine la o analiza ferma. Ca si "Moulin Rouge", de altfel.
Si sa nu crezi ca ma leg de filmele care primesc OSCAR-ul. Mi s-a parut justificata alegerea Academiei, chiar daca "Pianistul", "Orele" si chiar "Gangs Of New York" mi s-au parut mai bine. "Chicago" este indreptatit la OSCAR in contextul actual. Dar eu nu pot fi de acord cu filmul, nu cu premiile. Astept music-hall-ul de anul viitor si, cat mai curand, o noua opera rock pusa pe ecran! Si nici eu nu tin prea mult la rank-uri!
That's CHICAGO!
|