Iata ca si cea de-a 75-a ceremonie a decernarii premiilor Oscar a trecut. Cel mai important sau, cel putin, unul din cele mai importante evenimente ale anului din industria cinematografica s-a consumat.
Ceremonia in sine nu a fost o simpla perindare a castigatorilor pe scena, ci un spectacol de divertisment. Pe langa scurtele proiectii si momentele muzicale, glumele lui Steve Martin si nu numai au facut deliciul invitatilor din sala si al telespectatorilor. (Mi-as fi dorit sa rememorez aici pe forum cateva din momentele amuzante.)
In ciuda atmosferei de buna dispozitie, gala de anul acesta a fost marcata de razboiul din Irak. Nu ma refer la vestimentatia sobra a unor invitati sau la lipsa „covorului rosu”, ci la speech-urile mai mult sau mai putin pacifiste ale castigatorilor. Laureatul Oscarului pentru documentarul „Bowling for Columbine” a fost remarcat mai mult pentru discursul lui virulet insotit de huiduieli, decat pentru statueta castigata. In schimb Adrien Brody a fost aplaudat pentru cuvintele sale, in care isi exprima speranta intr-o rezolvare grabnica a conflictului din Irak. Mi-a placut cum a vorbit Nicole Kidman despre importanta premiilor Oscar in arta cinematografica, incercand sa justifice prezenta celor din sala la un asemenea eveniment in timp ce in alta parte a Globului se poarta un razboi.
Cum era si firesc au existat castigatori dar si perdanti. Printre cei care n-au luat laurii se numara si „Gangs of New York”. Din toate cele 10 nominalizari filmul nu a luat nici un Oscar. Daca „The Lord of the Rings: The Two Towers” a luat 2 statuete, atunci merita si filmul lui Scorsese macar una. Cel putin din cauza asta premiile nu au fost echilibrat impartite.
La Oscarurile de anul acesta au avut bafta cei nominalizati pentru prima oara. Adrien Brody, pe care l-ati mai vazut in „La hotarul dintre viata si moarte (The Thin Red Line)”, Catherine Zeta-Jones si Chris Cooper (daca nu ma insel) au fost nominalizati o singura data si iata ca au si castigat. Doar Nicole Kidman nu a „tintit” din prima, castigand insa la a doua incercare (a se citi nominalizare).
Ar fi bine ca „Chicago” sa fie pe masura celor 6 Oscaruri obtinute. Zic asta pentru ca „The Hours”, preferatul meu, a plecat acasa mai mult cu traista goala decat plina. Probabil membrii Academiei au votat acest musical ca fiind cel mai bun film deoarece aveau remuscari ca nu au dat anul trecut Oscarul pentru „Best Picture” filmului „Moulin Rouge”. „The Pianist” a castigat 3 statuete importante (rol principal masculin, regie & scenariu adaptat) ca o ultima dovada a valorii sale cinematografice, pentru cei care s-au indoit de acest film.
As minti daca as spune ca aveam o presimtire ca va castiga, insa faptul ca Eminem a luat Oscarul m-a uluit. Din toate melodiile nominalizate pentru cantec original chiar „Lose Yourself” n-a fost interpretata in cadrul ceremoniei, intrucat Eminem alaturi de Roman Polanski au „chiulit” de la gala de decernare a premiilor. Si apropo de cantec original, am fost placut surprins de calitatile vocale ale Catherinei Zeta-Jones. M-am mirat ca era asa de „plinuta” dar mai tarziu am aflat ca e insarcinata. Si totusi cand Annette Bening a fost prezenta acum 3 ani la ceremonia de decernare a Oscarurilor, fiind insarcinata in ultima luna, arata mult mai bine.
Imi inchei „pledoaria” cu speranta ca filmele invingatoare la Oscar vor sosi cat mai curand si pe marile ecrane autohtone.
CHICAGO 13 nominalizari / 6 Oscaruri
rol secundar feminin * scenografie * costume * montaj * cel mai bun film * sunet
THE PIANIST 7 nominalizari / 3 Oscaruri
rol principal masculin * regie * scenariu adaptat
FRIDA 6 nominalizari / 2 Oscaruri
machiaj * coloana sonora
THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS 6 nominalizari / 2 Oscaruri
efecte sonore * efecte vizuale
ADAPTATION 4 nominalizari / 1 Oscar
rol secundar masculin
THE HOURS 9 nominalizari / 1 Oscar
rol principal feminin
|