daca e sa vorbim despre calitatea filmelor lui SN, cred ca atitudinea lui fata de Partid, Conducator etc. nu prea conteaza. filmele lui au fost si raman proaste indiferent daca au slujit regimul sau nu. cat despre restrictiile impuse de teroarea comunista, sa fim seriosi! la "triunghiul mortii" n-a avut nici o restrictie, si tot a iesit unul din cele mai proaste filme pe care le-am vazut vreodata. cat despre filmele lui "clasice", cred ca ele ar fi trecut de cenzura si daca ar fi avut dialoguri decente, personaje un pic mai complexe decat niste caricaturi si un story plauzibil. la urma urmei, comunismul putea fi slujit la fel de bune si cu filme bune.
oricum nu cred ca - de exemplu - i s-a ordonat lui SN ca in filmele lui actorii sa joace tepeni ca niste momai si sa-si scuipe replicile in ritmul unor rafale de mitraliera.
P.S. ca sa nu fiu rautacios pana la capat, trebuie sa admit ca SN a facut si cel mai bun film romanesc pe care l-am vazut eu vreodata: "nea marin miliardar" - fara ifose de mantuitor al neamului, fara pretentii de mare capodopera, fara propaganda si mai ales fara SN pe ecran. in plus, in NMM am si vazut actori adevarati, nu doar roboti care recita replici invatate pe de rost.
|