De aceea te-am si rugat sa ne explici ce vrei sa spui cu termenul de "cinematografie neagra", pentru ca poate avea multiple intelesuri, fie - asa cum am inteles eu - cinematografie facuta de regizori de culoare, fie cinematografie militanta pentru cauza negrilor (stil Malcom-X sau a la Black Panthers), fie (de ce nu) poate chiar si amuzantul curent al anilor '70 al filmelor blaxploitation (care e un fel de propaganda mai subtila).
Dupa parerea mea, este exact la fel de exagerat si ridicol sa dai vina in intregime pe discriminare pentru insuccese precum este sa pretinzi ca nu exista DELOC discriminare rasiala (sau sexuala) la Hollywood (si altminteri). Exista - e de ajuns sa numaram regizorii mainstream negrii sau femei.
Atat Spike Lee cat si Sidney Poitier sunt binenteles cineasti. Nu cred insa ca si-au negat vreodata apartententa rasiala (asa cum pe Spielberg nu l-am auzit spunand "Eu sunt cineast si nu cineast evreu"), ba fiecare dintre ei au tratat subiecte foarte sensibile pentru comunitatea afro-americana. In cazul lui Spike Lee, e de ajuns sa amintim "Malcom X" sau "Do The Right Thing" de exemplu.
Sunt sigur ca exista idioti in toate comunitatile pamantului, inclusiv in cea a afro-americanilor - indeajuns de batuti in cap incat sa-l critice pe Spike Lee din te miri ce. In fond, nu e de mirare - exista o petitie pe Internet pentru a schimba numele urmatorului episod din Lord of the Rings ("The Two Towers") pentru ca intineaza memoria WTC... ce sa mai zici la asa ceva?
Iar un studiu al problemei rasiale si etnice in cinema nu e o chestie noua - e o teza valida si sustinuta, care a fost tratata pe indelete inca de la mijlocul anilor saptezeci de teoreticieni seriosi ca Ariel Dorfman, Armand Mattelart, Donald Bogle, Daniel Leab si multi, multi altii.
E de ajuns sa ne amintim continutul unuia dintre filmele care au pus bazele cinematografului (si ma refer binenteles la "Birth of a Nation" a lui D.W. Griffith) ca sa vedem cat de problematica e chestiunea rasei in film...
Salutari,
Andrei
|