Ha! Sunteti extraordinari!
Da’ exemplul e bun. Draga Floydman, ma adresez tie pentru ca ai esti cel mai vizibil, exemplul tau e beton si imi da posibilitatea de a reactiona cat de cat pe scurt.
1. Nimeni, dar absolut nimeni nu a pretins vreodata ca Braveheart e altceva decat o fictiune, e drept inspirata de un subiect istoric. Exemplul meu cu Plutonul nu a fost poate cel mai fericit. Da’ Braveheart este.
2. Mihai Viteazul a fost comandat direct de “conducerea de partid si de stat.” Nu ma intreba de unde stiu asta ca nu pot acum sa spun. Cum am mai spus, Ceausescu avea in biroul lui un tablou cu Mihai Viteazul iar Titus Popovici era in CC; merita citite romanele lui autobiografice. Dau o intertpretare destul de interesanta perioadei.
3. Sergiu Nicolaescu ca si alte personaje de aceiasi calitate si anvergura au reusit sa-si construiasca o pozitie aparte care merita studiata. Pe de o parte aduceau servicii partidului, pe de alta instituiau un cult al unei personalitati folositoare ideologiei oficiale (si se si propuneau drept mari preoti ai respectivului cult: d.e. Mihai Viteazul, Eminescu, Calinescu, etc.), si pe apoi se ingrijeau si de propria imagine construindu-si o alura “disidenta.” Adica “noi vrem” da’ nu ne lasa… Asa ca acum majoritatea acestor personaje, daca nu au murit intre timp, se descriu pe sine drept “disidenti” sau in orice caz oponenti ai partidului. Nicolaescu de pilda a jucat doar cateva roluri de communist… in rest, ba Selim Pasa, ba ofiter german, … in fine stiti si voi. Sabin Balasa picta femei goale ceea ce altora le era interzis, Paunescu scria poezii care circulau scrise de mana printer “cenaclisti,” si sunt multe alte exemple.
4. Intriga filmului este corupta nu de patriotism ci de nationalismul lui Titus Popovici care e destul de obsedat de Transilvania (si nu e singurul). Asa se face ca turcii sunt baieti de treaba. E colosala replica lui Nicolescu-Selim cand ii spune lui Mihai: “trebuie sa ma inveti si pe mine sa fac semnul crucii.” Adica vezi doamne, Sultanul (si in subsidiary Selim) l-a apreciat pe Mihai pentru demnitatea lui de a nu-i pupa papucul…. Aiurea! Asa ca baiatii rai sunt tot nemernicii de unguri si/sau habsburgi care nobili fiind erau inclinati spre tradare etc. …
5. In textul tau identific o idee ciudata: filmul e bun, e la fel de patriotic ca si Braveheart si “nu maltrateaza adevarul istoric.” Daca tu intrevezi vreo relatie cauzala intre aceste trei elemente (nu ma intereseaza daca sunt adevarate sau nu) atunci ma gandesc ca poate tu nu te referi la film ca la o arta, ca la o fictiune artstica, ci ca… la o ilustratie a povestii nationale. Cinepopeea… Fiecare cu gusturile sale. Ceea ce vreau eu sa apar este controlul ideologic atat asupra filmelor cat si asupra istoriei. Ceea ce in genere numim patriotism nu este o ideologie, dar nationalismul este! Iar ideologia este politica.
Asta aveam de spus si din nefericire iar am scris prea mult. Imi pare rau.
S’auzim numai de bine.
Central Scrurinizer.
|