"No Man's Land" are o miza mult mai importanta si are un umor mai sanatos decat cel din povestea bietei chelnerite pariziene care s-a vindecat de o mediocritate ca sa se imbolnaveasca de alta.
Credeam ca premiul Oscar se da pentru cel mai bun film, nu pentru cea mai buna "miza". Si din acest punct de vedere "No Man's Land" sufera enorm. Pe de alta parte, povestea "bietei chelnerite" are atatea straturi, incat singurul lucru de care nu poate fi acuzata e "mediocritate". Este filmul care se apropie cel mai mult de "Fight Club", prin subversivitatea mesajului.
Si ca sa continui: americanii nu apar deloc in No Man's Land, numai forta de pace a O.N.U. (trupe engleze, franceze si germane)... asta asa ca sa mai renuntam la teoria conspiratiei.
Daca imi vei face onoarea de a citi cu atentie mesajul meu, vei observa ca nu am mentionat nimic in legatura cu americanii la acest capitol, ci doar subiectul "sensibil". In afara de acest subiect, eu personal nu am vazut alte calitati care sa il ridice macar la nivelul lui "Amelie". E un fel de "Three Kings" scris si facut mai bine si cu un razboi mai putin cunoscut.
Iar ca sa spui ca Best Editing e premiu de consolare pentru patriotismul american ...
Pai in mod sigur nu l-a luat pentru Best Editing, nu atata timp cat au existat "Moulin Rouge" si "Memento" in aceeasi categorie. "Most cuts per minute to make the viewers dizzy"-strategy good editing does not make...
ca si cum ai spune ca lui Sidney Poitier i s-a dat Oscarul de Onoare pentru ca e negru si trebuie sa li se inchida gura odata la negrii astia
Apropo de acest lucru (iar Poitier a primit un premiu mult meritat) ce ironie crunta este ca in seara pregatita pentru incununarea Black America, dupa glumitele premonitoare si insipide ale lui Whoopy, dupa discursurile uneori de-a dreptul patetice (nu si in cazul lui Poitier, care a pus punctul pe "i"), Best Movie este castigat de "A Beautiful Mind", iar Best Direction de Ron Howard, regizorul unui film prea las ca sa abordeze si aspectele dificile ale personajului John Nash si anume rasismul si antisemitismul sau. Interesant, nu? Ipocrizie la maximum.
Poti spune Amyd ca "si asa mai departe"...
Si ca sa ne intoarcem la "mai departe", de ce sa nu mentionam premiul lui Denzel dat de fapt pentru "The Hurricane" si imparteala intre Best Animated Feature lui "Shrek" si premiul de consolare pentru Pixar Inc. la Best Short (ca sa nu se supere pentru "Monsters Inc."), in detrimentul lui "50 percent Grey".
Ma rog, fiecare cu teoriile lui. Dar criticile facute la reactie, adesea sunt si cele mai neinspirate.
In genere, incerc sa nu deschid gura, pixul sau tastatura, fara sa stiu despre ce vorbesc. Asa ca your oppinion is your oppinion is your oppinion.
Totusi, ca veni vorba, vreau sa retractez o singura afirmatie, si anume cea despre cum premiile de anul acesta ar fi cele mai "Politically Correct". Am exagerat. A mai existat si anul 2000, cu "Fight Club" ignorat di grande si alte asemenea momente...
Ca sa inchei, un citat ale unui binecunoscut webmaster opinionat:
"Can't expect the Academy to be too cool..."
Salutari,
Andrei
|